Promovendus mag vragen om andere promotor bij ‘onwerkbare situatie’

Een promovendus mag een decaan in de toekomst vragen een andere promotor aan te stellen als een onwerkbare situatie is ontstaan. Dat blijkt uit het nieuwe promotiereglement waar de universiteitsraad volgende week over praat.

Nu kan er pas iets gedaan worden als de promotor het proefschrift afkeurt. Maar de relatie is vaak al veel eerder verstoord, zo staat verwoord in het nieuwe reglement.

Het is een van de aanpassingen die het oude reglement uit 2018 moet moderniseren. Zo zijn ook alle hij/zij-verwijzingen verwijderd en is de regel toegevoegd dat promotoren geen directe familie van elkaar mogen zijn of een andere relatie mogen hebben die de onafhankelijkheid in gevaar brengt. Overigens mag de decaan wel een uitzondering maken.

Toga dragen

Verder mogen universitair hoofddocenten – die sinds 2018 het zogeheten ius promovendi of promotierecht hebben – straks ook een toga dragen tijdens de plechtigheid. Tot nu toe was dat recht voorbehouden aan hoogleraren.

Dat, zei rector magnificus Cisca Wijmenga tijdens de commissievergadering van de u-raad, was ‘verdrietig’. ‘Het is een hoogtepunt voor degene die als promotor optreedt en ook voor de PhD-student. Dan moet de persoon in kwestie ook een toga mogen dragen.’

Baret ophouden

Opvallend detail in het reglement: ondanks het feit dat de hij/zij-verwijzingen zijn verwijderd, is er aan toegevoegd dat vrouwelijke leden van de promotiecommissie tijdens de plechtigheid hun baret moeten ophouden en niet meer mogen afzetten.

Dat is een ongewenst genderstereotype dat niet meer thuishoort in deze tijd, vindt Janet Fuller van de Personeelsfractie. ‘Als mensen een reden hebben – wat voor reden dan ook, misschien dragen ze wel een toupet – waarom ze hun baret liever ophouden, dan zou dat toegestaan moeten zijn’, zei ze.

Rector Wijmenga ziet echter geen mogelijkheid om de nieuwe regels nog te veranderen. ‘Dit reglement is opgesteld door het college van promoties en niet door het college van bestuur’, zei ze. ‘We hebben echt geprobeerd dit zoveel mogelijk op te rekken, maar dit is in consultatie met alle faculteiten gemaakt en dat heeft veel tijd gekost. Dit is toch een compromis waar je op uitkomt.’

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties