Ook filosofie stopt met beurspromovendi

Nog een faculteit gaat overstag

Ook filosofie stopt met beurspromovendi

Na rechten heeft nu ook de Faculteit Wijsbegeerte besloten om geen beurspromovendi meer aan te stellen. De faculteit vindt twee soorten promovendi ‘niet wenselijk’.
30 januari om 11:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
januari 30 at 11:38 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

30 januari om 11:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

januari 30 at 11:38 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

Wijsbegeerte adverteert voor 2020 nog maar met twee posities voor PhD’s en niet met vier, zoals eerder. In beide gevallen gaat het om werknemerposities en niet om beurspromovendi.

‘Een bewuste beslissing’, licht directeur Han Thomas Adriaenssen van de Graduate School of Philosophy toe. ‘We vonden het niet langer wenselijk om een verschil in rechtspositie te hebben tussen onze promovendi.’

NWO-norm

Omdat onderzoeksfinancier NWO per definitie werknemersposities aanbiedt en die promovendi ‘er sowieso zijn’, heeft de faculteit besloten die norm te volgen. Dat betekende echter ook dat het aantal plaatsen omlaag moest. PhD’s met een werknemerstatus zijn duurder.

Van een onderzoek naar compensatie van de zittende beurspromovendi is bij filosofie geen sprake. ‘Dat is niet aan de orde.’

Er is al langere tijd kritiek op het landelijke experiment dat het mogelijk maakt om PhD’s in plaats van een salaris een beurs aan te bieden. De beurspromovendi hebben maandelijks honderden euro’s minder te besteden. Ook bouwen ze geen pensioen op, krijgen geen vakantiegeld of eindejaarstoeslag.

Manifest

Groningse promovendi publiceerden afgelopen december een manifest waarin ze onmiddellijke stopzetting van het experiment eisten. Het manifest is inmiddels meer dan 900 maal ondertekend. 236 handtekeningen zijn afkomstig van beurspromovendi.

Ondanks de kritiek besloot de RUG 650 beurspromovendi te werven in de komende jaren.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in