De vleugel van Nijenborgh 4 die vorige week ontruimd werd, is weer gedeeltelijk heropend. De ruimtes van gebouw 5113 waar vorige week asbestvezels rond de radiator werden gevonden, zijn nog wel dicht.
Dat blijkt uit een mail die het faculteitsbestuur van de Faculty of Science and Engineering (FSE) vrijdagavond naar medewerkers stuurde.
Gebouw 5113 werd vrijdag 20 oktober ontruimd nadat bij een radiator een kapot asbestzegel werd gevonden. In totaal bleken er in twaalf ruimtes kapotte zegels te zijn, wees onderzoek in de hele vleugel uit. Hier werden vorige week extra metingen uitgevoerd om na te gaan of het asbest zich verder door de ruimtes verspreid had.
Veilig
Naar nu blijkt is het asbest alleen rondom de radiator terechtgekomen en niet in de lucht of op andere oppervlaktes. De ruimtes blijven dicht tot ze gesaneerd zijn. Elders in het gebouw zijn de asbestzegels bij de radiatoren voorzien van een beschermende folie en waarschuwingsstickers.
Het bestuur schrijft ervan overtuigd te zijn dat het gebouw, op de twaalf gesloten ruimtes na, weer veilig is om te gebruiken. Als mensen toch niet terug willen keren naar hun werkplek, kunnen ze hun leidinggevende en het bestuurssecretariaat informeren en zal er gezocht worden naar een passende oplossing.
Onderzoek in kelder
Vrijdagmiddag was er een informatiebijeenkomst voor medewerkers die in gebouw 5113 werken, waarbij meerdere mensen hun zorgen uitten over de mogelijke aanwezigheid van asbest in de kelder. De afdeling Vastgoed gaat daar nu extra onderzoek doen. De resultaten daarvan zijn er over een week; tot die tijd mogen mensen de kelder gewoon gebruiken.
Tijdens de bijeenkomst is er volgens het bestuur miscommunicatie ontstaan over de asbestzegels in de rest van Nijenborgh 4. Het is nu duidelijk dat deze specifieke constructie in de radiatoren alleen in gebouw 5113 is gebruikt. In andere delen van Nijenborgh zijn de constructies minder kwetsbaar, aldus het bestuur.
Het faculteitsbestuur gaat voor heel Nijenborgh inventariseren waar en hoe er asbest is toegepast. Ook zoeken Vastgoed en FSE samen uit hoe de asbestzegels precies kapot zijn gegaan en hoe zo’n calamiteit in de toekomst voorkomen kan worden.