115 rechtenstudenten krijgen onterechte voldoende: docenten wijzen naar Brightspace

Honderdvijftien rechtenstudenten kregen afgelopen tentamenblok alsnog een onvoldoende, nadat ze eerst een voldoende hadden gekregen. Dat komt door het nakijkproces van Brightspace, zeggen docenten: dat zou te foutgevoelig zijn.

Het zijn kleine dingen die het bij elkaar irritant maken, zegt docent Laurent Jensma. Hij heeft een vak met zeshonderd studenten en heeft dus veel nakijkwerk. Dat is aldoor oppassen geblazen, zegt hij.

Een collega van hem wilde bijvoorbeeld een vraag met 3,5 punten beoordelen, ‘maar in plaats van de komma, drukte hij per ongeluk op de nul.’ Die vraag leverde de student dus 305 punten op. 

Als dat gebeurde in Nestor, dan kreeg de docent nog een seintje dat hij bonuspunten aan het uitdelen was, maar Brightspace doet dat niet. En andersom: als je iets te snel klikt, krijgt de student automatisch nul punten voor die vraag. 

Geen overzicht

Het overzicht ontbreekt nu om makkelijk en snel te checken of het wel goed is gegaan, zegt Jensma. In Nestor kon hij nog sorteren op puntenaantal per vraag, maar nu gaat dat niet. Hij moet dus de hele lijst doorlopen om fouten te spotten.

De knoppen ‘save’ en ‘publish’ zijn ook verwarrend, zegt docent belastingrecht Mirjam de Weerd-de Jong. ‘Dan denk je: oei, ik moet niet op publish drukken, want dan krijgt iedereen meteen alles te zien.’ Maar dat is niet zo. De term is gewoon onhandig gekozen, vindt ze.

Excel

Met de cijferlijsten gaat het ook makkelijk fout, waarschuwen de docenten. Die moet je als Excel-bestand exporteren, zodat ze daarna in Progress kunnen worden ingevoerd. Maar het berekenen van een eindcijfer in Excel op basis van de deelvragen is enorm onoverzichtelijk, zegt De Weerdt-De Jong. 

‘Ik denk dat het daar mis is gegaan’, zegt ze over het verkeerd beoordeelde tentamen. ‘Dat diegene een formule heeft losgelaten op de deelcijfers.’ 

‘Doodeng’, vindt ze dat zelf. ‘In Nestor ging het fantastisch. Die telde de deelcijfers zelf op, en dan bleef je ze ook zien. En je kon het makkelijk doorsturen naar Progress. Dat was allemaal veel simpeler.’ 

Zwarte band

‘Je moet nu een zwarte band in Excel hebben om de juiste cijfers eruit te krijgen’, vat universitair docent IT-recht Gerard Ritsema van Eck het probleem samen.

Tentamens in Brightspace laten zien is al helemaal een drama, vindt De Weerdt-De Jong. Laatst was ze een half uur bezig om de gebruiksaanwijzing door te werken en alles goed in te stellen. ‘Echt verschrikkelijk. Je moet allerlei dingen aanvinken, pagina na pagina, dat gaat maar door.’

Kinderziektes

Voor het volgende tentamenblok komt er verandering, zegt teamleider toetsondersteuning Josien de Boer van CIT. Dat moet in elk geval een aantal kinderziektes oplossen. ‘Maar niet alle.’ Zo snel gaat het nu eenmaal niet, benadrukt ze. 

Nestor vergelijken met Brightspace vindt ze ook niet helemaal eerlijk. ‘Het is zeven jaar ontwikkelen vergelijken met vier maanden.’

Het nakijken ging in Nestor in het begin ook niet goed, nuanceert ze. ‘We hebben toen zelf een nakijktool gebouwd. Die zijn we nu aan het nabouwen.’ Die krijgt dezelfde functionaliteiten ‘en het ziet er ook hetzelfde uit’.

Test

Het probleem van Jensma, dat Brightspace nul punten toekent voor vragen die niet zijn nagekeken, zou met die omleiding dan ook opgelost zijn. Maar CIT heeft het ook als bug doorgegeven aan Brightspace, zegt De Boer.

Het nieuwe nakijkprogramma wordt nu getest door docenten die binnenkort een tentamen hebben. In januari moet het voor alle docenten beschikbaar zijn.

Engels

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest
1000


5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties