Onderwijshervormingen bij letteren zorgen opnieuw voor onrust

Medewerkers en studenten van letteren voelen zich opnieuw overvallen door onderwijshervormingen die de faculteit door bezuinigingen moet invoeren. Dit keer gaat het om het schrappen van keuzevakken. 

Het letterenbestuur ziet geen andere mogelijkheid: om geld te kunnen besparen en de werkdruk voor docenten te verlagen, zal de faculteit minder vakken moeten geven. In februari stelde het bestuur daarom voor om vakken waar 5 ECTS voor staat waar mogelijk samen te voegen tot 10 ECTS-vakken.

Die hervorming was volgens de faculteitsraad onvoldoende onderbouwd, onvoldoende besproken in de faculteit en ging bovendien veel te snel. Het bestuur erkende dat het de faculteit niet goed genoeg mee had genomen in de plannen. Het tijdspad werd aangepast, waardoor de verandering niet per dit academisch jaar inging. 

Maar nu moet er alsnog iets gebeuren. Wat het bestuur betreft is dat het aanpassen van het aantal keuzevakken bij bacheloropleidingen en bij mastertracks. De grote vraag: wie is verantwoordelijk voor de inhoudelijke keuzes van de vakken? Is dat het faculteitsbestuur, of zijn het de opleidingen zelf? 

Boekje te buiten

Volgens de faculteitsraad is het bestuur zijn boekje te buiten gegaan toen het op 15 juli een mail stuurde aan alle medewerkers met de mededeling dat ‘het bestuur had besloten’ de hervorming nu op deze manier in te vullen.

Die verantwoordelijkheid ligt volgens de medewerkers bij de programma’s zelf. Zij zijn degene die het inzicht hebben om te zeggen of een specifiek keuzevak in meer of mindere mate aan de onderwijskwaliteit van het programma tornt.

Het bestuur stelt dat de meeste programma’s weinig tot geen veranderingen zullen hoeven doorvoeren. Als er inhoudelijke bezwaren zijn tegen het schrappen van een keuzevak, kan daarover gesproken worden.

Deadline

Of dat allemaal op tijd gaat lukken, is nog maar de vraag. De mail werd verstuurd op het moment dat volgens medewerkers veel mensen op vakantie gingen. Tot vorige week was bovendien het proces van aanpassing niet duidelijk: wie moet nu precies wat doen? De deadline is 7 oktober.

Het bestuur erkent dat er onduidelijkheid heerste over het nieuwe proces, maar merkt ook op dat sommige programma’s de taak al in augustus af hadden.

Lees meer:

Engels

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties