Ondernemen naast je studie: zo doe je dat

Studeer je aan de Rijksuniversiteit Groningen? Dan betaal je per jaar flink wat collegegeld. Als je alles zelf moet betalen, moet je ervoor zorgen dat er voldoende geld binnenkomt. Dit kun je doen door een bijbaantje te nemen. Omdat dit je niet heel veel oplevert, ga je misschien op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Heb je een goed idee? Dan kun je een eigen bedrijf starten. Omdat wij ons voor kunnen stellen dat je niet weet waar je moet beginnen, vertellen wij je hier hoe ondernemen naast je studie in zijn werk gaat.

Werk je idee goed uit

Het starten van een onderneming is niet niks, zeker niet als je daarnaast ook nog studeert. Schrijf je daarom niet direct in bij de Kamer van Koophandel, maar werk je idee eerst goed uit. Onderzoek de haalbaarheid en kijk wie je grootste concurrenten zijn. Omdat je bedrijf niet ten koste mag gaan van je prestaties op school, kun je het beste simpel beginnen. Wanneer je direct hoog inzet, kost je bedrijf je mogelijk (veel) meer tijd en energie dan je lief is. Begin daarom liever met het verkopen van een paar producten. Als je na verloop van tijd meer klanten krijgt, kun je jouw bedrijf langzaam maar zeker uitbreiden.

Maak een planning

Als je jouw idee goed hebt uitgewerkt, verdien je mogelijk al snel geld met je bedrijf. In dat geval gaat er waarschijnlijk steeds minder aandacht naar je studie. Om te voorkomen dat dit ten koste gaat van je diploma, is het verstandig om een planning te maken als je wilt ondernemen naast je studie. Op deze manier ruim je zowel tijd in voor je bedrijf als voor je studie. Houd jij je vervolgens aan deze planning? Dan is de kans een stuk groter dat je uiteindelijk toch slaagt. Doordat je naast je studie ook tijd in je bedrijf steekt, groeit deze langzaam maar zeker. Hierdoor staat er mogelijk een volwaardig bedrijf wanneer jij bent afgestudeerd.

Open een zakelijke rekening

Je denkt waarschijnlijk niet direct aan het openen van een bedrijfsrekening als je een bedrijf begint naast je studie. Toch is het wel verstandig om direct een zakelijke rekening te openen. Zo’n rekening gebruik je uitsluitend voor je bedrijf, waardoor je niet uit hoeft te pluizen welke bij- en afschrijving zakelijk en welke privé zijn. Het bijhouden van de administratie kost je op deze manier minder tijd, waardoor je meer tijd in je studie kunt steken. Ben je al een onderneming naast je studie gestart, maar heb je nog geen bedrijfsrekening? Dan kun je direct online een zakelijke rekening openen.

Bouw een netwerk op

Hoe graag je het ook wilt, als student kun je niet al je tijd aan je bedrijf besteden. Je wilt jouw studie immers ook afronden. Om te voorkomen dat dit ten koste gaat van je onderneming, raden wij je aan een netwerk op te bouwen. Zo is het bijvoorbeeld handig om mensen om je heen te verzamelen die je kunnen helpen bij het opzetten en runnen van je bedrijf. Dit kunnen bijvoorbeeld familieleden of vrienden zijn, maar mogelijk zijn er ook wel studiegenoten die je bij willen staan. Door een netwerk op te bouwen hoef je niet alles alleen te doen, waardoor je voldoende tijd overhoudt voor je studie.