Noodopvang nog altijd nodig, maar dit jaar geen dakloze studenten

Hoewel de noodopvang aan de Plutolaan is volgeboekt, krijgen gemeente, RUG en studentenorganisaties geen berichten van dakloze studenten die in acute nood verkeren. Daarmee lijkt de opvang voor het tweede jaar op rij voldoende om de piekvraag naar bedden op te vangen.

In de eerste week van het academisch jaar zit de opvang zo goed als vol. ‘Er zijn nog zes plekken vrij, maar die zijn al wel gereserveerd’, zegt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting. ‘Dus die zullen waarschijnlijk ook snel gebruikt worden.’

Hospitaverhuur

De gemeente organiseerde dit jaar 120 plekken. Daarnaast liet ze de proef met hospitaverhuur – waarbij een verhuurder een kamer in het eigen woonhuis mag verhuren – via HospiHousing doorlopen. Daarmee hoopte de gemeente nog eens zestig plekken mogelijk te maken. Dat is gelukt, bevestigt Daan Donkers namens HospiHousing.

En het zouden er nog meer kunnen worden: ‘We hebben nu zo’n 120 verhuurders die interesse hebben en dat aantal neemt de laatste weken toe’, zegt hij. ‘Maar er zitten nog best veel mensen tussen die informatie opvragen over het hoe en wat en er daarna nog even over na willen denken.’ Daardoor loopt het aantal matches altijd achter op het aantal geïnteresseerde verhuurders.

Weinig acute nood

Ondertussen krijgen studentenorganisaties zoals de Groninger Studentenbond (GSb) en Shelter Our Students (SOS) nauwelijks tot geen alarmerende berichten van dakloze studenten. ‘Sommige mensen weten ons te vinden, maar wat opvalt is dat het meer gaat over waar ze na de piekopvang terecht kunnen’, zegt Stijn Honselaar namens de GSb. Mails van studenten die nu in acute nood verkeren, lijken er niet te zijn.

‘Wij hebben tot nu toe tussen de tien en twintig mails gekregen’, zegt Ken Hesselink namens SOS. ‘En die mensen mailen we de algemene informatie terug, maar meer is niet echt nodig.’ Dat staat in schril contrast met twee jaar geleden, toen SOS werd opgericht omdat honderden internationals rond deze tijd op geen enkele manier onderdak vonden. SOS koppelde toen via een couchsurfactie 250 studenten aan iemand die een slaapbank of kamer over had.

Betere communicatie

In hun strijd tegen de kamernood bezette een groep studenten van SOS in dat jaar het Academiegebouw. Na urenlang te onderhandelen, kwamen de universiteit, SOS en de gemeente tot overeenstemming. Er zou onder meer worden gewerkt aan betere noodopvang en aan betere communicatie over het kamertekort in Groningen. 

Daardoor waarschuwden de RUG en de gemeente Groningen aankomende studenten dit jaar opnieuw om niet naar Groningen te komen als ze voor 1 augustus geen kamer hadden. ‘We zijn echt heel blij dat de informatie veel duidelijker is geworden en er nu voor het tweede jaar wordt gewaarschuwd over het kamertekort’, zegt Hesselink. 

Reservetijd

Ook Honselaar heeft het gevoel dat de waarschuwingen werken. ‘Ik hoor er veel mensen over’, zegt hij. ‘En ik heb echt het idee dat studenten veel beter doorhebben dat als je voor die tijd geen kamer hebt, je eigenlijk in reservetijd zit.’ 

En hoewel beide studentenorganisaties blij zijn dat de piekperiode rustiger verloopt, benadrukken ze allebei dat het kamertekort nog niet is opgelost. ‘Het is erg jammer dat het de gemeente niet is gelukt om dit jaar de beloofde 400 extra kamers op Zernike te bouwen. Dat blijft een pijnpuntje.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties