De 120 bedden in de noodaccommodatie voor internationale studenten zijn bijna volgeboekt, maar tot nu toe heeft maar een handjevol studenten met een reservering ook al werkelijk ingecheckt.
Op het door heggen omzoomde pleintje voor zijn onderkomen stapt Oscar Price-Nowak op de fiets, om nog even boodschappen te doen voor hij met zijn KEI-groep de nacht in gaat.
Oscar is een van de studenten die in de noodaccommodatie van de gemeente en studentenhuisvester SSH aan de Plutolaan woont. De eerstejaars scheikunde trok afgelopen vrijdag meteen in het gebouw toen het zijn deuren opende.
Het pand is nog zo goed als leeg: slechts dertien studenten die een reservering hebben, zijn al ingecheckt. Toch zijn er minder dan twintig bedden nog beschikbaar.
Zonder resultaat
Oscars verhaal is dat van veel internationals: hij begon al in mei met zoeken naar een kamer en stuurde drie maanden lang bijna elke dag berichten, in een poging om thuis in Groot-Brittannië een online bezichtiging te regelen. Al die moeite bleef vrijwel zonder resultaat, want meestal kreeg hij te horen dat hij in persoon aanwezig moest zijn. Uiteindelijk kreeg hij één bezichtiging, maar dat leverde geen kamer op.
‘Op een gegeven moment begon ik hem wel te knijpen, want ik had nog maar een maand de tijd om een kamer te vinden’, vertelt hij. Dus boekte hij op het laatste moment toch maar iets bij de SSH, al moest hij het doen met een gedeelde kamer. ‘Maar mijn kamergenoot is er nog niet, dus ik heb nu een plek voor mezelf. Ik heb geen klachten over de accommodatie, de kamer is prima’.
Het gebouw aan de Plutolaan telt 64 kamers – 8 eenpersoons en 56 tweepersoons – verdeeld over drie verdiepingen, met op elke verdieping een gedeelde keuken en badkamer. Studenten betalen tot 16 oktober, wanneer de noodaccommodatie officieel sluit, in totaal 800 euro.
Geschatte instroom
‘We hebben de vraag naar extra plekken ingeschat aan de hand van de instroom van internationale studenten in de afgelopen jaren’, licht gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft toe.
In 2021 hadden aan het begin van het academisch jaar zo’n 600 studenten geen dak boven hun hoofd. Zij moesten in noodaccommodaties en bij anderen op de bank slapen. Dat leidde tot protest: de groep Shelter our Students (SOS) bezette het Academiegebouw om de RUG te dwingen het probleem aan te pakken.
Vorig jaar was de situatie minder nijpend en waren er minder noodbedden nodig. De gemeente verwacht dat het dit jaar niet anders zal zijn.
Geen achtervang
Er zijn geen extra opvanglocaties beschikbaar als de vraag onverhoopt groter is dan verwacht, zegt Van ’t Hooft. Maar de gemeente is wel een samenwerking aangegaan met het kamerverhuurplatform Hospi Housing om tijdens piekperiodes zestig tijdelijke kamers aan te kunnen bieden. Daarmee komt het totaal aantal bedden dus op 180.
De plekken bij de SSH zijn tot half oktober beschikbaar. Daarna zullen alle studenten een kamer hebben gevonden, verwacht Van ’t Hooft, omdat er in de loop van het jaar meer kamers vrij komen.
Zowel de RUG als de gemeente Groningen hebben internationale studenten deze zomer nogmaals opgeroepen niet naar Groningen te komen als ze op 1 augustus nog geen kamer hebben, maar of ze daar gehoor aan geven is de vraag.
Oscar heeft ondertussen goede hoop dat hij snel een vaste eigen stek zal hebben. Hij heeft binnenkort een bezichtiging voor een kamer die vanaf september vrij komt.