Nieuwe zorgverzekering, of niet

Het einde van het jaar nadert in rap tempo. Tijd om je zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen… en wellicht over te stappen. Het zou je zomaar een paar honderd euro per jaar kunnen schelen. Waar moet je als student op letten?
Door Anne Floor Lanting

De inhoud van elke basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, onafhankelijk van de zorgverzekeraar, maar ze verschillen wel per verzekeraar van prijs. Bovendien verandert de basisverzekering elk jaar. En de prijs ook. Het makkelijkste is natuurlijk om het gewoon bij het oude te houden, maar dat is misschien niet het voordeligste.

‘Al blijf je zitten waar je zit, er verandert altijd iets in je verzekering’, legt Tony Duchenne van Poliswijzer.nl uit. ‘Je premie kan bijvoorbeeld stijgen of bepaalde vergoedingen gaan omlaag. Het is dus verstandig om ieder jaar te checken of je nog steeds goed zit.’

Natura, budget of restitutie?

Goed, misschien is het tijd om over te stappen. Maar waarnaartoe? Eerst bepaal je of je een naturapolis, een budgetpolis of een restitutiepolis wil, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. ‘Bij een restitutiepolis heb je aan de ene kant een hogere premie, maar aan de andere kant mag je zelf kiezen naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat.’

Een naturapolis heeft een lagere premie, maar hierbij maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Alleen bij die zorgverleners krijg je de volledige vergoeding. Als je naar een andere arts of een ander ziekenhuis gaat, vergoedt de verzekeraar niet alles. Vaak maar 50 tot 80 procent van de kosten.

Volgens Wim Vis van Zorgkiezer zou de budgetpolis voor studenten een interessante optie kunnen zijn. ‘De budgetpolis werkt hetzelfde als een naturapolis, maar daar kun je uit nog minder zorgverleners kiezen. En dat maakt het een stuk goedkoper. Let wel goed op of de verzekeraar een contract heeft afgesloten met een ziekenhuis bij jou in de buurt.’

Eigen risico

Hoeveel premie je elke maand moet betalen, wordt ook bepaald door de hoogte van je eigen risico. Het eigen risico is minimaal 385 euro, maar dat kun je verhogen, met bijvoorbeeld 100, 200 of zelfs 500 euro. Totaal kan het eigen risico dus oplopen tot 885 euro.

Een interessante optie voor studenten, zegt Duchenne. ‘Je betaalt meer eigen risico als je iets overkomt, maar je premievoordeeel is zo’n € 250. Het financiële risico dat je daadwerkelijk loopt is dus niet 500, maar rond de 250.’ Hij stelt bovendien dat amper de helft van de bevolking het verplichte eigen risico van € 385 opmaakt.

De kans is klein dat je in één keer die 885 euro op hoeft te hoesten. ‘Het is bij veel verzekeraars in termijnen te betalen’, legt Vis uit. ‘De verzekeraars hebben er geen baat bij om te eisen dat het in één klap wordt betaald, omdat het mensen vaak toch niet lukt en de verzekeraars dan steeds achter die betalingen aan moet zitten.

Aanvullend

Dan moet je nog kijken naar eventuele aanvullende verzekeringen. Volgens Vis maken studenten vooral gebruik van een aanvullende verzekering voor tandartskosten en voor de rekening van de fysiotherapeut.

‘Je moet wel goed kijken of het uit kan’, voegt Duchenne toe, ‘op basis van het aantal behandelingen en de kosten per behandeling. Een aanvullende tandartsverzekering kost je bijvoorbeeld op jaarbasis zo’n 120 tot 150 euro extra, terwijl een reguliere controle ongeveer 40 kost.’

Als je voor 31 december een nieuwe polis afsluit, hoef je niet zelf je oude polis op te zeggen. Dat doet de nieuwe verzekeraar, of de vergelijkingssite waar je dit regelt.

Keuzestress? Je kunt je keuze voor een nieuwe polis nog tot 31 januari uitstellen, maar let op: er zit een addertje onder het gras. ’Je moet dan voor 31 december zélf je oude polis opzeggen‘, waarschuwt Van der Staak. Ben je die maand dan niet onverzekerd? ‘Nee,’ zegt hij, ‘eventuele kosten in die maand vallen met terugwerkende kracht onder de nieuwe verzekering.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties