Na een zesde onderhandelingsronde tussen universiteiten en vakbondsonderhandelaars op 1 juni is er nog steeds geen nieuw cao-akkoord voor de universiteiten. De oude liep op 31 maart af en is inmiddels stilzwijgend verlengd.
Volgens de FNV is er dit keer wel voortgang geboekt, maar is het resultaat onvoldoende om aan de leden voor te leggen. Belangrijke onderwerpen dit jaar zijn onder andere meer vaste contracten voor docenten en een flinke loonsverhoging om de inflatie te compenseren.
Voortgezet onderwijs
Hoewel de vakbonden hoopten tijdens de laatste gespreksronde spijkers met koppen te slaan, is dat volgens hen om meerdere redenen nog niet gelukt. Allereerst noemt de FNV het ultimatum dat het basis- en voortgezet onderwijs aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gegeven. Deze sectoren willen een loonsverhoging van 12 procent. Krijgen ze die niet, dan zullen ze in september staken.
Het antwoord van het ministerie wordt in de komende twee weken verwacht. De bonden stellen dat ze dit proces niet in de wielen wilden rijden, en dat ze het antwoord moeten afwachten om te begrijpen hoe dit andere onderwijsvelden mogelijk (financieel) beïnvloedt.
Meer vaste contracten
De FNV stelt verder dat er nog geen goede afspraken zijn rondom het terugdringen van tijdelijke contracten voor docenten.
De bonden willen meer structureel werk in de vorm van vaste contracten voor docenten. Deze afspraak werd vorig jaar al gemaakt, maar toen nog niet concreet uitgewerkt omwille van een snelle loonsverhoging. Wel werd afgesproken dat de universiteiten dit jaar zouden onderzoeken hoe ze dit kunnen uitvoeren.
Nu nemen de bonden geen genoegen meer met losse afspraken, maar willen ze concrete toezeggingen waar universiteiten zich ook verplicht aan moeten houden. De bonden verwachten op 28 juni op alle punten antwoorden te krijgen en de nieuwe afspraken aan hun leden te kunnen voorleggen.