Nieuw onderkomen van rechten gaat Rölinggebouw heten

Het nieuwe onderkomen van de rechtenfaculteit aan de Oude Boteringestraat gaat het Rölinggebouw heten, naar de in 1985 overleden rechtsgeleerde Bert Röling. 

Bernard (Bert) Röling had al een ereplekje in de universiteit; zijn zoon Matthijs Röling vereeuwigde hem op het fresco in de aula van het Academiegebouw. ‘Hij staat ergens rechtsonderin’, weet rechtendecaan Wilbert Kolkman. Daarnaast schilderde Matthijs ook het portret van zijn vader dat in de senaatskamer hangt.

Maar dat Röling kunstenaars in de familie had (naast Matthijs ook broer Gé en oomzegger Marte Röling), heeft amper een rol gespeeld in de naamgeving van het gebouw, zegt Kolkman. ‘Hij was bovenal iemand die voor het internationale recht veel heeft betekend.’

Tokio Tribunaal

Zo was Röling (geboren in 1906) na de Tweede Wereldoorlog rechter bij het Tokio Tribunaal, dat Japanse oorlogsmisdadigers berechtte. Opvallend daarbij was dat hij het lang niet altijd eens was met zijn mederechters, zegt Kolkman.

‘Toch was hij minstens zo streng, maar dan op andere gronden.’ Zo was hij niet onder de indruk van het argument dat Japan andere landen wilde onderwerpen. Dat was volgens hem niet per se strafbaar.

Rölings rol in het tribunaal werd mooi geïllustreerd in de miniserie The Tokyo Trial van Netflix, met acteur Marcel Hensema als de rechtsgeleerde.

Tegen de wapenwedloop

Na Tokio werd hij hoogleraar in Groningen en zette hij zich in voor de vrede en tegen de wapenwedloop. Hij richtte bijvoorbeeld het Polemologisch Instituut op om onderzoek te doen naar de oorzaken van oorlog en de totstandkoming van vrede.

Hij verscheen vaak in de media, mede omdat hij zich inzette in de landelijke politiek voor de PvdA. In 1977 zwaaide Röling af bij de RUG. Hij overleed in 1985.

Het nieuwe gebouw van de rechtenfaculteit is nog niet af. Volgens de planning wordt het in de zomer van 2023 opgeleverd.

CORRECTIE: Aanvankelijk werd bekendgemaakt dat het nieuwe pand het Röling Gebouw zal heten, later is dat aangepast: Rölinggebouw. Die wijziging is na publicatie ook doorgevoerd in dit artikel.

Lees ook:

Engels

3 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties