Dat kan op de site meldpuntyantai.nl. De universiteitsraad, met name de Personeelsfractie en studentenpartij DAG, hebben meermalen hun twijfels geuit over de urenverantwoording van medewerkers.
Zo concludeerde DAG eind augustus na onderzoek dat de universiteit veel meer tijd heeft gestoken in ‘Yantai’ dan officieel is gemeld. De RUG zou de voorbereidingskosten daardoor ‘kunstmatig laag’ hebben gehouden.
De universiteit heeft dat steeds ontkend. Begin oktober kondigde ze echter aan dat er alsnog een nader onderzoek komt. ‘De signalen uit de eigen universitaire gemeenschap over de verantwoording van de uren nemen wij serieus.’
Elf vragen
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Leendert Klaassen, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde. Die kondigde eerder al aan een meldpunt op te zetten.
Vanaf maandag 5 november kunnen medewerkers aan de hand van elf vragen aangeven hoeveel tijd ze hebben gestoken in ‘Yantai’. Het meldpunt blijft tot en met 23 november online.
De vragen luiden onder meer met wie er is samengewerkt, hoeveel uur er is verantwoord (over 2015 tot en met 2017), of dat overeenkwam met de contractuele overeenkomsten, of de medewerker genoeg tijd had om zowel aan ‘Yantai’ als aan de reguliere taken te werken en of er sprake is geweest van overwerk.
Opdrachtgever
De raad van toezicht, belast met het toezicht op het bestuur en beheer van de universiteit, is formeel de opdrachtgever van het onderzoek. Daarvoor is gekozen omdat ook leden van het universiteitsbestuur uren op het project hebben verantwoord.
Tegelijk loopt een onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs, onderdeel van het ministerie van onderwijs. Dat onderzoek is gericht op de beschuldiging van DAG dat de RUG tegen de regels in publiek geld heeft gebruikt voor het Chinese project.