Manifest beurspromovendi gaat naar Tweede Kamer

Lucille Mattijssen van het PNN (helemaal links) wil meer waardering voor promovendi. Rechts Fieke Visser, woordvoerder van de Groningse PhD-studenten.

Manifest beurspromovendi gaat naar Tweede Kamer

Groningse PhD’s en het Promovendi Netwerk Nederland hebben hun manifest dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden. Ze eisen stopzetting van het experiment met de beurspromovendi.
4 februari om 13:58 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 4 at 13:58 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

4 februari om 13:58 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

februari 4 at 13:58 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Het manifest, dat inmiddels is getekend door 239 beurspromovendi, vrijwel alle PhD-councils en een groot aantal belangenorganisaties, werd in ontvangst genomen door de leden van de vaste kamercommissie voor onderwijs, cultuur en wetenschap.

‘Wij voelen ons helaas niet gehoord door het bestuur van onze universiteit’, stelt woordvoerder Fieke Visser, beurspromovendus bij ruimtelijke wetenschappen, in een verklaring. ‘Uit gesprekken is gebleken dat zij de problemen die in het manifest beschreven worden niet serieus nemen.’

Hoewel ze erkennen dat het doel van het experiment, het versterken van de kennissamenleving, nobel is, vinden ze dat de uitvoering te wensen overlaat. ‘Niemand, u niet, minister Van Engelshoven niet, en het bestuur van de RUG niet, kan bij het binnenstappen van onze werkplekken zien wie een promotiestudent en wie een werknemer-promovendus is. Dat ligt niet aan uw observatievermogen, dat ligt aan het feit dat promovendi, werknemer of student, hetzelfde werk verrichten’, zegt Visser. 

Verkeerd bezig

Ze eisen opnieuw stopzetting van het experiment, compensatie en de optie om hun promotiecontract om te zetten naar een regulier werknemerscontract. 

Visser en haar medestanders hopen dat de Tweede Kamer, die eerder voortzetting van het experiment afdwong, alsnog zal inzien dat het experiment gefaald heeft. ‘En dat het van belang is dat het zo snel mogelijk wordt stopgezet.’

De vijf Groningse beurspromovendi werden vergezeld door voorzitter Lucille Mattijssen van het PNN. ‘We hopen duidelijk te maken dat het echt ernstig is en het experiment beter niet voortgezet kan worden’, zegt Mattijssen. ‘Promovendi leveren een waardevolle bijdrage aan de productie van de universiteiten en dat moet gewaardeerd worden. Als je meer plaatsen wilt en dan maar de arbeidsvoorwaarden verslechtert, dan ben je verkeerd bezig. Dan wil je voor een dubbeltje op de eerste rang.’ 

Onder de aandacht

Visser was tevreden na de overhandiging. ‘We hadden niet het idee dat de standpunten van de Kamerleden meteen zouden veranderen, maar we hebben het wel weer even onder de aandacht gebracht.’

Groningse beurspromovendi publiceerden in december een manifest waarin ze onmiddellijke stopzetting eisten van het experiment dat promoveren op een beurs mogelijk maakt. Ze wezen erop dat er nauwelijks verschillen zijn met reguliere promovendi. Beurspromovendi krijgen echter een beurs van 1840 euro, bouwen geen pensioen op en missen ook allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden.

UKrant publiceert woensdag een groot artikel over de protesten tegen het experiment met de beurspromovendi.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties