Machocultuur bij archeologie Leiden en internationals in Wageningen voelen zich niet veilig

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: bij archeologie in Leiden heerst volgens ingewijden al jarenlang een machocultuur en internationals voelen zich niet meer veilig in Wageningen.

Internationals voelen zich niet veilig in Wageningen

De politie heeft meerdere tips binnengekregen na een uitzending van het programma Plaats Delict op RTV Oost en Omroep Gelderland van de mishandeling van een Chinese student die studeert aan de Wageningen University & Research (WUR). De jongeman werd bekogeld met stenen en geschopt en geslagen. Het incident gebeurde begin april en de daders zijn nooit gepakt.

Het leidde tot een brief van internationals aan de WUR en de gemeente Wageningen dat deze zaak niet op zichzelf staat. Zij schrijven dat ze wel vaker last hebben van intimidatie door ‘lokale jeugd’. Het zou dan gaan om voorvallen waarbij studenten worden bekogeld met stenen en eieren en scheldpartijen.

Afgelopen week belegden de WUR, gemeente en politie een veiligheidsbijeenkomst voor de internationale gemeenschap in Wageningen, zo bericht universiteitskrant Resource.

Want voor internationals is het niet altijd duidelijk wat je kan en mag doen volgens de Nederlandse wet. Daarbij kwamen vragen voorbij als wanneer bel je 112, hoe handel je in dreigende situaties en wat valt onder zelfverdediging?

‘Machocultuur bij archeologie in Leiden’

De Leidse universiteitskrant Mare maakte een rondgang langs vrouwelijke archeologen, ooit of nog steeds verbonden aan de faculteit archeologie. De faculteit kwam onlangs in opspraak nadat bekend werd dat hoogleraar Caribische archeologie Corinne Hofman en haar partner Menno Hoogland meer dan dertig jaar wegkwamen met ongewenst en intimiderend gedrag.

Mare sprak met zeven vrouwelijke medewerkers, oud-medewerkers en oud-studenten die aan de universiteit studeerden, werkten of dat nog steeds doen. Volgens de krant schetsen zij allen een beeld van een machocultuur waar veel wordt gedronken en klagen moeilijk is.

Het verbaast de archeologen wel dat Hofman, de universiteit wil haar ontslaan, de enige is die wordt genoemd. Volgens de vrouwen die Mare sprak, gingen er namen rond van nog zeker vier andere hoogleraren.

‘Ik vond het heel kwalijk dat sommige van hen aanwezig waren bij de stafmeeting over het ontslag en daar zaten van “Goh, wat erg allemaal.” Ik kon alleen maar denken: jij doet precies hetzelfde’, zegt een van de geïnterviewden.

Aangrijpend interview met broer na zelfdoding

Een aangrijpend interview in de Nijmeegse universiteitskrant VOX, die sprak met Rouven Dupont. Hij is de broer van psychologiestudent Victor (24) wiens levenloze lichaam afgelopen woensdag werd gevonden in het Maas-Waalkanaal bij Malden. Victor was sinds 13 juni vermist.

Victor, zo omschrijft zijn familie hem, was slim, op tal van fronten actief, betrokken en nieuwsgierig. Maar het ging de laatste tijd niet goed met hem, zag zijn familie. Hij werd ‘overvallen door psychische klachten waardoor zijn leven helaas plotseling alle kleur verloor’.

‘We zagen wel dat het niet goed met Victor ging, maar wat er precies in hem omging, wisten we niet’, zegt Rouven over zijn broer in VOX. ‘Als je een been breekt, moet het in het gips en zie je dat. Maar je kunt nooit zien wat er in iemands hoofd speelt.’

De familie is een inzamelingsactie begonnen om de uitvaart te bekostigen. De verzekering keert niet uit, omdat suïcide als doodsoorzaak is vastgesteld.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op 113.nl of telefonisch via 113 of 0800-0113

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties