Een maand zonder alcohol

Echt gezellig vinden ze het niet – hun vrienden noemen het zelfs ‘asociaal’ – maar de eerste twee weken zonder alcohol hebben RUG-studenten Reinout en Laura alvast overleefd. Nu de rest van de maand nog.
Door Freek Schueler

Sinds 1 maart gaat er geen druppel drank meer in bij Reinout (23)* en Laura (20)*. Samen met ruim tienduizend anderen doen ze mee aan de actie IkPas, een initiatief om een maand lang geen alcohol te drinken.

De belangrijkste beweegreden voor Reinout, masterstudent technology and operations management en goed voor ongeveer twintig alcoholische consumpties per week, is het uitzicht op een gezondere levensstijl. ‘Ik wil gemotiveerder zijn om meer te sporten en gezonder te leven, een beter dagritme te ontwikkelen en daardoor meer voor elkaar te krijgen’, legt hij uit.

Zwaarder

Een aantal maanden geleden heeft hij om medische redenen ook voor langere tijd niet gedronken. Meer dan nu stond toen zijn gezondheid op het spel. ‘Deze keer doe ik het echt voor mezelf, daardoor gaat het wel zwaarder worden, denk ik’, aldus Reinout.

Laura, die religiewetenschappen studeert en actief is bij Dizkartes, is vooral benieuwd naar de effecten van niet drinken. ‘Ik verwacht wat gewicht te verliezen, beter te slapen en daardoor ook meer energie te hebben’, vertelt ze. Volhouden moet geen probleem zijn, verwacht ze, al zal het wijntje bij het eten wel gemist worden.

Halverwege

Na twee weken zijn Reinout en Laura halverwege. Zijn er al voordelen te merken? Hebben ze meer energie? Of zijn ze toch door de mand gevallen en hebben ze gezondigd?

Laura vertelt dat ze het vrij gemakkelijk heeft volgehouden. Ook de reacties van haar vriendinnen waren positief: ‘Zolang je maar meedoet met alles, zoals mee naar de kroeg, vinden mijn vrienden het wel prima.’ Reinout kan dit beamen. ‘Ik had van tevoren aangekondigd dat ik niet ging drinken, dat scheelt echt een hoop’, zegt hij, doelend op een borrel van de studievereniging een week eerder.

Toch vinden ze het allemaal net even wat minder leuk. Volgens Reinout heeft het iets gezelligs om, net als de anderen, een biertje in je hand te hebben. Zijn vrienden noemden het zelfs ‘asociaal’ dat hij een maand lang niet ging drinken. Ondertussen heeft Laura besloten een gala te laten schieten, omdat ze er geen alcohol kan drinken. ‘Je betaalt entree en daar zit ook drank bij, dan is het zonde om met water of cola te gaan staan’, zegt ze.

Fitter

Maar er zijn ook voordelen, hebben de twee gemerkt. Al snel nadat hij gestopt was met drinken, ontdekte Reinout dat hij fitter wakker werd en vooral beter op kon staan. Laura werd de afgelopen weken geplaagd door een nare verkoudheid. Doordat ze de alcohol liet staan, is het daarbij gebleven, denkt ze: ‘Waarschijnlijk was ik ziek geworden als ik er ook nog bij had gedronken.’

Allebei verwachten ze vol te houden, ze zijn immers al halverwege. Bovendien is maart niet zo’n spannende maand, vindt Laura. Weinig feestjes en nog geen terrasweer maken het wel zo makkelijk om niet te drinken. Reinout mist zijn chillbiertjes wel en kijkt daarom uit naar het einde van de maand. Over twee weken weten we het eindresultaat.

* Op verzoek van de geïnterviewden zijn de achternamen van Reinout en Laura weggelaten. Hun volledige namen zijn bekend bij de redactie.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties