Lintje voor hoogleraren Gerard van den Berg en Erik Frijlink

Twee RUG-hoogleraren hebben vrijdag voorafgaande aan Koningsdag op voordracht van de universiteit een koninklijke onderscheiding gekregen: Erik Frijlink en Gerard van den Berg.

Frijlink is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Van den Berg tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerard van den Berg (Almelo, 1962) is hoogleraar gezondheidseconometrie bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Erik Frijlink (Meppel, 1960) is hoogleraar farmaceutische technologie en biofarmacie aan de Faculteit Science and Engineering (FSE).

Engels

Gronings studententeam weer winnaar Batavierenrace

Het ACLO-studententeam van de RUG en Hanze heeft voor de derde keer op rij de Batavierenrace gewonnen, de grootste estafetteloop ter wereld. Het ACLO-team won de loop van de campus in Nijmegen naar die in Enschede met een tijd van 8 uur en 26 minuten. Dat was ruim voor de teams uit Wageningen (8 uur 56) en Eindhoven (9 uur 11).  De loop werd gehouden in de nacht van vrijdag op zaterdag over een oorspronkelijke afstand van 175 kilometer. Vanwege het slechte weer werden drie etappes afgelast, die niet werden meegenomen in het eindklassement.

Cao-onderhandelingen ‘positiever’, maar deadline in gevaar

De vakbonden en de universiteiten hebben in de vierde cao-onderhandeling nog geen resultaat geboekt. De vakbonden zeggen dat de gesprekken in ‘iets positievere sfeer’ verlopen, maar vrezen ook dat de deadline van eind juni niet wordt gehaald. Deze deadline is vorig jaar juist van eind maart naar eind juni verschoven, om ervoor te zorgen dat die niet steeds overschreden wordt Na het derde gesprek stellen de vakbonden dat de universiteiten zelf nauwelijks input hadden en dat de uni’s het grootste deel van de vakbondseisen onbespreekbaar vinden. De bonden zijn hoopvol dat er in de vijfde onderhandeling ‘echte resultaten’ komen. De bonden vragen onder meer om 4,3 procent loonsverhoging en 150 euro bovenop iedere salarisschaal. 

Ben Feringa Award voor Raffaela Carloni en Jonas Göbel

Onderzoeker Raffaela Carloni (science and engineering) en student Jonas Göbel (Letteren) hebben op 21 mei de Ben Feringa Impact Award 2024 gewonnen, een onderscheiding voor bijzondere prestaties op het gebied van kennisbenutting. Carloni won de prijs en een bedrag van 5000 euro voor het MyLeg-project, waarin een prothese voor boven de knie wordt ontwikkeld die zo veel mogelijk een gezond been moet nabootsen. Göbel heeft 2500 euro ter vrije besteding gekregen voor onderzoek om met locatiedata kaarten te maken, om bijvoorbeeld klimaatrisico’s in afgelegen en kwetsbare gebieden beter te begrijpen.

Academiegebouw te zien in LEGiO-museum in Grootegast

Het Academiegebouw, nagemaakt met 70.000 legosteentjes, is vanwege het 410-jarige jubileum van de universiteit opnieuw naar Groningen gehaald. Het bouwwerk werd gemaakt door de 24-jarige oud-student Johannes Bey, die het meenam naar zijn woonplaats in Zuid-Duitsland. Nu is het kunstwerk opgekocht door het LEGiO-museum in het Groningse dorp Grootegast en daar te bekijken. ‘Ik kan het bijna niet geloven dat een door mij gebouwd bouwwerk vanaf nu in een echt museum te vinden zal zijn’, zegt Bey. Eerder maakte UKrant een video over de bouw van het legobouwwerk. 

Casper Albers nieuwe decaan gedrags- en maatschappijwetenschappen

Casper Albers wordt de nieuwe decaan van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Albers (1975) is nu hoogleraar toegepaste statistiek en datavisualisatie aan diezelfde faculteit en onderzoeksdirecteur van het Heymans Instituut voor psychologisch onderzoek. Eerder was hij columnist voor UKrant. Hij is de opvolger van Kees Aarts (1959), die vertrekt als decaan maar nog wel aanblijft als hoogleraar politieke instituties en gedrag. De benoeming van Albers gaat per 1 augustus in.

Studentenpartijen tegen langstudeerboete van nieuw kabinet

Gemeentelijke studentenpartijen in het land, waaronder ook het Groningse Student & Stad, veroordelen in een gezamenlijke statement de voorgenomen langstudeerboete in het regeerakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC. De partijen willen het collegegeld voor studenten die langer dan vijf jaar studeren verhogen met 3000 euro en dit geld in mindering brengen op de bekostiging van de universiteiten. ‘Dit beleid zien wij als onrechtvaardig en schadelijk voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs’, schrijven ze. ‘Dit voornemen zal een enorme extra last leggen op de schouders van studenten, die vaak al te maken hebben met uitdagingen zoals werk, gezinsverplichtingen en gezondheidsproblemen.’

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis (Amsterdam, 1959) is de nieuwe gastschrijver van de RUG. Ze zal onder meer workshops geven waarin vragen centraal staan als 'Kan literatuur ons nog steeds verrassen?' en 'In hoeverre bouwen we voort op tradities en hoe kunnen we telkens iets nieuws maken? Pruis studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap aan de UvA. Voor De Groene Amsterdammer maakt ze sinds 2008 de boekenbijlage Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays, columns en boeken, waaronder De Nijhoffs en ik, Bloem en De vertrouweling.

Arbeidsinspectie: hoge werkdruk op universiteiten

70 procent van de werknemers aan Nederlandse universiteiten heeft meer dan incidenteel last van werkdruk. Ze werken gemiddeld zes uur langer per week dan in hun contract staat. Tegelijk hebben de universiteiten geen grip op de gewerkte uren. Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie, die onderzoek deed bij veertien universiteiten. Ook ongewenst gedrag is een groot probleem. 54 procent van de werknemers heeft in de afgelopen twee jaar ongewenst gedrag ervaren en 69 procent ziet het bij collega’s. Het gaat dan over vooral over pesten en discriminatie. Genoemde oorzaken zijn de hiërarchische structuur van de universiteit en prestatiedruk.

Nieuwe grafsteen voor Nobelprijswinnaar Frits Zernike

De Groningse Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde Frits Zernike heeft een nieuwe steen gekregen voor het graf dat hij deelt met zijn zus Elisabeth. De oude grafsteen was weggehaald in de jaren negentig en de naam van Elisabeth heeft er zelfs nooit opgestaan.  Elisabeth schreef meer dan dertig romans en dichtbundels en ontving in 1921 als eerste vrouw een literaire prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Ze overleed ongehuwd en liet geen kinderen na, waarna ze werd bijgeplaatst in het graf van haar broer Frits.  Stichting voor funerair erfgoed Terebint nam het initiatief voor de nieuwe steen. Die is maandag 13 mei onthuld op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Concerthuis (van Sibrandus Stratingh) wordt chemisch erfgoed

Het Concerthuis in de Poelestraat is door de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging bestempeld tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Het café huisvest al sinds 1831 het Natuur- en Scheikundig Genootschap, dat werd opgericht door de Groningse scheikundige Sibrandus Stratingh (1785-1841) – bekend van de allereerste rijdende elektrische ‘auto’. Stratingh gaf talloze lezingen en demonstraties in het pand. Op 13 juni wordt een plaquette onthuld op de gevel. Ook is er dan een mini-symposium rond Stratingh en het belang van het Concerthuis voor de chemie. Eerder werden onder andere de Ovale Zaal in het Arnhemse Teylers Museum en het Grote Kantoor van DSM, voormalig Gist-Brocades, tot chemisch erfgoed verkozen.

RUG viert lustrum met viltjesactie in Groningse horeca

In de Groningse horeca worden woensdag 90.000 viltjes verspreid met daarop prikkelende vragen van RUG-onderzoekers. De actie maakt deel uit van de lustrumviering van de uni (410-jarig bestaan) deze maand. Op de viltjes staan vragen als 'Zijn we nu meer gestrest dan vroeger?', 'Neemt AI straks mijn baan over?' en 'Waar moet een goed boek aan voldoen?' Met een QR-code op de achterkant van het viltje kan het antwoord worden gevonden.

Verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat van start 

De verbouwing van de studentenflat aan de Van Heemskerckstraat is van start gegaan. De flat wordt helemaal vernieuwd en krijgt straks 263 kamers, 36 meer dan nu. Die worden met gemiddeld 19 vierkante meter ook iets groter. Alle kamers krijgen een eigen toilet en badkamer. Voorheen deelden dertien studenten een badkamer en een keuken. Straks is er per zeven bewoners een keuken en een volledig ingerichte woonkamer.  Op de begane grond komen wasserettes, studieruimtes en in de toekomst mogelijk ook een restaurant en een zaal die ook door de wijk kan worden gebruikt. De verbouwing zal in de zomer van 2025 af zijn.

Tjalling Halbertsma nieuwe decaan Campus Fryslân

Tjalling Halbertsma wordt de nieuwe decaan van Campus Fryslân. Halbertsma (1969) is hoogleraar internationale betrekkingen met een focus op Oost-Azië, namens het Groninger Universiteitsfonds. In deze functie was hij al verbonden aan de campus in Leeuwarden.  Halbertsma  volgt interim-decaan Caspar van den Berg op, die na ruim een jaar als decaan voorzitter wordt van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL). De benoeming van Halbertsma gaat per 1 juni in.

De Jonge Akademie bezorgd over wet internationalisering

De Jonge Akademie, een platform van en voor jonge wetenschappers, is bezorgd over het wetsvoorstel internationalisering in balans (WIB). Internationale samenwerking en een open wetenschapssysteem zijn belangrijk voor de Nederlandse wetenschap, economie en maatschappij, schrijft de club in navolging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Met name maakt De Jonge Akademie zich zorgen over internationale collega's. Het platform constateert onder hen een toename van onzekerheid over hun toekomst en roept daarom de universiteiten op om oog op deze groep te houden.

KEI-week 2024 open voor alle mbo-studenten

Alle mbo-studenten mogen in augustus meedoen aan de KEI-week. Dat maakt het KEI-bestuur bekend na de pilot van vorig jaar waarbij voor het eerst vijftig mbo-studenten mee mochten doen.  ‘De deelnemende mbo-studenten hebben een geweldige week gehad, die ze niet hadden willen missen. En dat hoeft dit jaar dus ook niet’, zegt bestuursvoorzitter Esther Slomp. Volgens haar biedt het vooral eerstejaarsstudenten en studenten die na het mbo door willen stromen naar een vervolgopleiding de kans om het Groningse studentenleven beter te leren kennen. 

Petitie om varkens op Zernike te houden

RUG-medewerker Stefanie van der Velde is een petitie gestart om de onkruidwiedende varkens te behouden voor de Zernike Campus. De dieren worden na drie jaar niet meer ingezet om de invasieve planten reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop te bestrijden, terwijl ze daar volgens haar zeker vier of vijf jaar voor nodig hebben. Ze wil daarom dat de varkens nog twee jaar langer mogen blijven. De RUG, Hanzehogeschool en gemeente Groningen, alle drie eigenaar van een deel van Zernike, zeggen dat de varkens het probleem wel in toom houden, maar niet definitief oplossen. Ze denken nog na over een alternatieve methode.  

Gemeente Groningen maakt excuus voor slavernijverleden

De gemeente Groningen biedt op 16 mei excuses aan vanwege haar rol in de slavernij. Dat gebeurt naar aanleiding van het rapport van RUG-onderzoekers Anjana Singh en Bram Tánczos en Lieuwe Jongsma van het Groninger Museum. Zij constateerden in februari van dit jaar dat niet alleen individuele Groningers direct profiteerden van de slavernij. Ook het stadsbestuur was direct betrokken. 16 mei is de ‘international day of living together in peace'. De excuses worden aangeboden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en is te volgen via een livestream.