Lage opkomst bij demonstratie voor Palestina en tegen politiegeweld

Zo’n honderd mensen hebben dinsdagmiddag voor het Academiegebouw gedemonstreerd tegen wat zij ‘buitensporig politiegeweld’ noemen tijdens een pro-Palestijnse actie vorige week.

De demonstranten geven het universiteitsbestuur de schuld en eisen het aftreden van collegevoorzitter Jouke de Vries.

De opkomst was lager dan verwacht, mogelijk vanwege de tentamenperiode. Even na het middaguur verzamelden zich een kleine honderd mensen – studenten en medewerkers – voor het Academiegebouw, met Palestijnse vlaggen en borden met teksten als ‘Studenten tegen genocide’.

Ondertussen bleven de RUG-gebouwen in het centrum deels gesloten; die waren alleen toegankelijk voor mensen met een universiteitspasje. Er was ook meer beveiliging aanwezig, omdat de RUG extra waakzaam is na de bezetting van een gebouw aan de Oude Boteringestraat vorige week.

Gewond

De demonstratie begon met een toespraak waarin het volgens hen ‘buitensporig politiegeweld tegen studenten en het tentenkamp’ werd veroordeeld. Er raakten volgens de demonstranten vorige week woensdag meerdere mensen gewond toen de politie ingreep nadat enkelen van hen het RUG-pand waren binnengedrongen.

Naast de eis om de banden met Israël te verbreken, willen de demonstranten dat RUG-baas De Vries aftreedt. Ze houden het universiteitsbestuur verantwoordelijk voor het geweld, ‘dus daarom vragen we om zijn ontslag’.

Een medewerker van de universiteit die zich bij de demonstratie aansloot, presenteerde een verklaring tegen het in hun ogen buitensporig politiegeweld die door zo’n honderd andere RUG-medewerkers is ondertekend.

Aanhouding

Laleh, een van de woordvoerders van het kamp die vorige week werd aangehouden, sprak over zijn arrestatie. ‘Het enige wat ik heb gedaan is opkomen voor mijn mensen, voor mijn vrienden. Maar daardoor werd ik in elkaar geslagen en opgesloten in een cel.’ Wat het RUG-bestuur heeft gedaan, mag niet ongestraft blijven, stelt hij.

Het protest eindigde even verderop op het Harmonieplein, waar demonstranten hun sjaals om het standbeeld van Aletta Jacobs drapeerden en stickers van de Palestijnse vlag op de gevel en ramen van de gebouwen plakten.

De hekken die na het opruimen van het tentenkamp vorige week voor het Harmonieplein stonden, waren dinsdagochtend door de gemeente Groningen weggehaald. De hekken onder de bogen die toegang geven tot het achterste deel van het plein waren dinsdag nog wel gesloten.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties