RUG sluit alle gebouwen in de binnenstad, alleen met pasje naar binnen (UPDATE)

Alle gebouwen van de RUG in de Groningse binnenstad zijn dinsdag gesloten voor bezoekers vanwege de pro-Palestinademonstratie voor het Academiegebouw. Ze zijn alleen toegankelijk met een RUG-pasje.

Mensen die naar de UB of een van de andere gebouwen willen, moeten via de zij-ingang naar binnen. Daar is extra beveiliging. Hoewel veel demonstranten waarschijnlijk een RUG-pasje hebben, zegt een woordvoerder dat de universiteit op deze manier beter zicht heeft op wie er naar binnen gaat.

De RUG is extra waakzaam na de bezetting van een gebouw aan de Oude Boteringestraat vorige week. ‘We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen, zoals elke keer’, zegt de woordvoerder. ‘Een van de zichtbare maatregelen is dat we extra beveiliging hebben bij alle gebouwen.’

De pro-Palestinademonstranten roepen mensen op om dinsdag om 12.00 uur hun colleges uit te lopen en zich bij het protest voor het Academiegebouw aan te sluiten. Op de Instagrampagina van het Groningse kamp vragen ze aan mensen om zich ‘aan te sluiten wanneer ze kunnen, want het wordt een lange demonstratie’.

Politiegeweld

Het protest is gericht tegen wat de demonstranten het ‘politiegeweld tegen studenten en het tentenkamp’ noemen. Ze verzetten zich tegen het volgens hen hardhandige optreden van de politie tijdens de bezetting vorige week, waarbij meerdere mensen gewond raakten.

De demonstranten richten hun pijlen ook op de RUG. Ze vinden dat het college van bestuur (cvb) verantwoordelijk is voor het politieoptreden en dat voorzitter Jouke de Vries daar verantwoordelijkheid voor moet nemen.

Naast de bekende eisen om de banden met Israël bekend te maken en te verbreken, eisen de demonstranten ook het aftreden van De Vries.

Lees ook:

Engels

8 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties