Kom ook studeren in Indonesië, verleg net als Emily en Vincent je grenzen

Steeds meer studenten ontdekken de mogelijkheden van studeren in het buitenland. De universiteiten en hogescholen in Indonesië bieden uitstekende mogelijkheden voor studie en onderzoek. Emily en Vincent vertellen hun verhaal.

“Iedereen is zo aardig en lief.” Emily Wang (20) is derdejaars student medicijnen aan de Erasmus Universiteit  Rotterdam en koos voor een minor Global Health. “Ik voelde me zeer welkom aan de universiteit,” vertelt Emily. Zij en een paar Nederlandse medestudenten zijn net begonnen met hun programma aan de Universiteit van Jakarta. “Iedereen is behulpzaam. Ook als we met artsen meelopen in de ziekenhuizen.” 

Emily in Indonesië

Vincent Verjaal (22) deelt de ervaringen van Emily. “Dat begon al op het vliegveld. Midden in de nacht werden we opgewacht door een student van de universiteit. Hij had speciaal een auto van een oom geleend. En ik kreeg een buddy van de universiteit die me hielp.”

Vincent reisde voor zijn afstudeeronderzoek naar Semarang op Java. Hij is inmiddels afgestudeerd op het actuele onderwerp watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam. In Indonesië onderzocht hij drie maanden lang manieren waarop de plaatselijke overheden het beheer van water hebben georganiseerd.

Vincent in Indonesië

Verdieping

Voor Emily is het onderwijsprogramma aan de universiteit van Jakarta een echte verdieping van haar studie in Nederland. “Je komt hier in aanraking met ziekten die we in Nederland niet of nauwelijks meer kennen, zoals TBC. Ze vertelt hoe ze op een van de eerste dagen een hospitaal bezocht dat is gespecialiseerd in lepra. “Gelijk in de eerste week liep ik al met artsen mee.” Ze is onder de indruk van de faciliteiten en medische voorzieningen. “Wat ik tot nu toe heb gezien doet niet onder voor ziekenhuizen in Nederland.” 

Emily is blij dat haar opleiding aan de Erasmus Universiteit haar de mogelijkheid biedt om in het buitenland te studeren. Ze koos bewust voor Azië. “Indonesië is een hele nieuwe ervaring en geeft mij de mogelijkheid om meer over gezondheidszorg in een ander land te leren. Maar ook de mensen en de cultuur te leren kennen.” 

Voor vertrek heeft ze een korte cursus Bahasa Indonesia gevolgd, waardoor ze weet hoe ze mensen kan begroeten en een paar basisvragen kan stellen. “Dat helpt, maar iedereen praat heel snel. Gelukkig spreken veel mensen op de universiteit in Jakarta redelijk tot goed Engels.”

Waardevol

“Het was heel bijzonder om een tijd te leven in een totaal andere cultuur. Helemaal in een stad als Semarang waar verder bijna geen Nederlanders zijn,” vertelt Vincent. “Ik heb het gedaan voor de ervaring en de cultuur. Ik heb leren begrijpen waarom zaken anders gaan dan in Nederland. Dat was heel waardevol.”

Na het afronden van zijn onderzoek reisde Vincent met een studiegenoot nog twee maanden door Java. “Wij gingen bewust niet naar de plaatsen waar alle backpackers langsgaan. Ik heb juist andere plekken opgezocht en zo niet alleen de mooie dingen gezien. Nu heb ik nieuwe mensen leren kennen en gezien hoe ze leven.”

Vincent is inmiddels weer terug in Nederland. Hij leert nog steeds Bahasa Indonesia en heeft contact met Indonesische vrienden. Eerst gaat hij werken en daarna wellicht een master. Naar Indonesië gaat hij zeker terug. “Ik heb zo’n goede tijd beleefd.”

Ook studeren in Indonesië?

Indonesië en Nederland werken al jaren nauw samen op het gebied van onderwijs en onderzoek. De hogescholen en universiteiten in Indonesië bieden een grote verscheidenheid aan onderwijsprogramma’s. Tijdens The Week of Indonesia-Netherlands Education and Research (WINNER) van 18 t/m 20 oktober 2022 hoor je alles over de mogelijkheden.

Als je meer wilt weten meld je dan aan voor een van de de onlinesessies. Bijvoorbeeld: ’The New Era of Student Mobility Between the Netherlands and Indonesia’ op 18 oktober van 11:30-12:30 uur. ’

Meer informatie over het evenement vind je hier: https://winner.or.id/events/indonesia-and-the-netherlands-new-foundations-for-knowledge-exchange-and-collaboration/ 

Aanmelden kan via bit.ly/RegWINNER2022.