In de rij om te studeren (+ video)

Elke ochtend staan er om acht uur al studenten voor de deur van de Universiteitsbibliotheek, hoewel die pas om half negen opengaat. Zijn dit diehardstudiebollen of willen ze gewoon wanhopig graag een plekje veroveren?

De mist hangt nog rond de bomen als eerste student naar de UB loopt. De Martinitoren beiert acht keer. Adam Rindelhardt (20), student Human Geography, staart slaperig voor zich uit vanonder de capuchon van zijn gele hoodie. ‘Gisteren had ik helemaal geen plek om te zitten’, vertelt hij. Om half tien waren alle stoelen al bezet. ‘Nu ben ik veilig.’ Thuis studeren wil hij niet. ‘Dan zijn er teveel dingen die me afleiden.’

De koffie die hem aangeboden wordt, drinkt hij dankbaar op. ‘Normaal drink ik thuis altijd koffie, maar vandaag wilde ik hier op tijd zijn.’ Als de deuren straks openen , gaat hij linea recta naar boven. ‘Ik wil helemaal bovenaan zitten, om een leuk uitzicht te hebben’, zegt hij. Morgen heeft hij een tentamen, dus hij moet flink aan de bak.

Half uur in de rij

Steeds meer studenten druppelen de Broerstraat in, en de groep voor de deur wordt steeds groter. ‘Het moet wel hè, ander sta je een half uur in de rij of zo’, zegt Boris Vermuiden (25), die de premaster Human Resource Management doet. ‘Het is wel vaker voorgekomen deze weken dat ik hier zo vroeg sta.’

Hij gaat er niet eerder om naar bed. ‘Ik lag er rond een uurtje of één in.’ En dus was het wel heel vroeg toen de wekker deze ochtend ging. ‘Het is in principe een slechte zaak natuurlijk. Het komt ook doordat de OB nu dicht is, nu zijn er nog minder plekjes. Maar het is niet anders. Ik heb het er voor over.’

Vrachtwagen over de stoep

De groep heeft zich nog verder uitgebreid. Vrachtwagens moeten over de stoep om de horde studenten te ontwijken. Dinda Himmah (22), masterstudent International Commercial Law, staat voor het eerst zo vroeg voor de bieb. ‘Ik moest wachten op een vriend op het station, en daarna had ik nergens om naartoe te gaan.’ Ze heeft morgen een tentamen, dus kwam het haar wel goed uit.

Om stipt half negen gaat de draaideur open. Eén voor één druppelen de studenten naar binnen. Na een half uur is de groep geslonken tot een paar mensen die voor de deur een sigaretje staan te roken. Morgenochtend vroeg begint het riedeltje weer van voor af aan.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties