De rente op studieleningen is nu gekoppeld aan de relatief lage vijfjaarsrente, terwijl de gemiddelde looptijd van studieleningen langer is. En dat kost de overheid geld.
Door de wijziging zullen studenten die in 2020 beginnen, gemiddeld twaalf euro per maand meer gaan betalen, zegt Minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven. Ze verwacht niet dat de nieuwe regeling ertoe zal leiden dat minder mensen gaan studeren. Het doel blijft om studeren zo toegankelijk mogelijk te houden, zegt ze.
Halvering
De gemiddelde toekomstige student die zo’n 21.000 euro studieschuld heeft, zal in totaal bijna 4000 euro duurder uit zijn. Ondanks de halvering van het collegegeld voor eerstejaarsstudenten, die in 2018 is ingevoerd. Voor de huidige student zal er weinig veranderen.
Vanuit verschillende studentenorganisaties is kritiek op het wetsvoorstel. Studenten uit gezinnen met lagere inkomens zouden door de wijziging sneller besluiten niet te studeren. Volgens de minister valt dat wel mee. Bovendien hoeven zij niet meer terug te betalen dan naar draagkracht mogelijk is.
De Landelijke Studentenvakbond noemt de invoering een klap in het gezicht van de student. Voorzitter van de vakbond Carline van Breugel vreest dat studenten het vertrouwen in de politiek kwijtraken, omdat zij momenteel al gebukt gaan onder hun studieschuld.
Demonstratie
Daarnaast is Van Breugel bezorgd over de kwaliteit van het onderwijs, omdat docenten door bezuinigingen vaak te veel hooi op hun vork hebben en weinig persoonlijke aandacht kunnen schenken.
De vakbond roept dan ook aan tot een demonstratie in Den Haag komende vrijdag tegen deze bezuinigingen.
Benieuwd hoe je het best met je lening om kunt gaan? Lees ons artikel met de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over lenen.