Jesse nam een dakloze student in huis: Het klikte meteen

Toen Jesse Scheepstra vorige maand zijn kleine studio vlakbij het Noorderplantsoen introk, kon hij niet bedenken dat hij die al snel zou delen met een volslagen onbekende Belg. ‘Ik ben blij dat ik dit doe’, zegt hij. 

De kamer ziet er schoon en opgeruimd uit; er ligt geen kruimeltje op de tafel, een verzameling computerspelletjes heeft hij netjes geordend op een plank bij de computer en schaakstukken staan keurig klaar op een schaakbord. Het enige dat eruit springt is een vrij klein opengeklapt koffertje vol kleren en papieren, naast een opblaasbaar matras.

‘Hier slaap ik’, zegt Maarten Meester, een masterstudent sustainable energy system management (aan de Hanzehogeschool), wijzend naar het grijze ding dat klem zit tussen de koffer en de schaaktafel. ‘Ik weet niet hoe lang ik blijf, maar op dit moment ben ik blij dat ik érgens terecht kan’.

Plek op de bank

Maarten is een van de ruim vijfhonderd studenten die zich hebben ingeschreven voor noodopvang via een couchsurfing-initiatief dat is opgezet door Shelter Our Students (SOS). Die organisatie koppelt dakloze studenten aan mensen die nog plek op een bank hebben. Of op een matras.

Toen Jesse, die momenteel pauze neemt tussen zijn studies sterrenkunde en computing science aan de RUG, over het initiatief hoorde, herinnerde hij zich zijn eigen ‘slechte ervaringen’ met huren in Groningen. Hij bedacht zich niet en klikte op het formulier om zich in te schrijven als gastheer. ‘Ik heb ruimte genoeg. Ik vind het geen punt om iemand om me heen te hebben. Het lijkt me gewoon een leuke ervaring,’ zegt hij terwijl hij zijn schouders ophaalt.

Kamerbezichtiging

Maarten reed net terug naar België na een teleurstellende kamerbezichtiging in Groningen: de kamer was niet wat het leek in de advertentie en vorige huurders klaagden over onder andere de huisbazin. ‘Ik had de pest in en ik had geen idee wat ik verder moest doen. Net op dat moment belde SOS.’

Hoewel Maarten opgelucht was dat hij niet terecht zou komen in hostels en noodopvangplekken, had hij toch zijn twijfels. Hij had nog niet eerder gecouchsurft. Bovendien: het enige dat hij van zijn toekomstige kamergenoot wist, was diens naam en dat hij er een maand kon blijven. Hij voelde zich een stuk beter nadat ze hadden gebeld: ‘Ik kreeg het idee dat Jesse een heel open en gastvrij iemand was.’

Zijn twijfels verdwenen helemaal toen hij arriveerde. ‘Jesse liet me de kamer zien en we gingen de stad verkennen. Hij had zelfs even met een paar van zijn vrienden afgesproken.’

Koppel

Nadat ze uit eten waren geweest de eerste avond, kwamen de twee er al snel achter dat ze heel wat dingen gemeen hadden. Jesse: ‘We houden allebei erg van koken, dus dat is…’ Maarten vult aan: ‘Eigenlijk heel mooi’.

Ze vertellen over de gerechten die ze al voor elkaar hebben gemaakt. Eerst maakte Jesse pasta met mosterdcremesaus, vervolgens maakte Maarten empañadas. ‘Ik wilde indruk op hem maken, omdat hij zei dat hij van koken houdt,’ grijnst Maarten.

‘En ik heb al een idee voor vanavond,’ zegt Jesse. ‘Ik denk dat ik boodschappen ga doen als jij dat introductie-evenement hebt, vanmiddag.’

SOS heeft blijkbaar een goede match gemaakt door de twee aan elkaar te koppelen, want hun karakters passen goed bij elkaar. ‘Ik ben eigenlijk heel introvert en ik hou er gewoon van om een beetje met mijn vrienden af te spreken en met mijn vriendin’, zegt Maarten. ‘Dus ik ben gewoon heel normaal.’ 

‘Dat slaat ook heel erg op mij’, kinkt Jesse. ‘Ik onderneem wel eens wat, maar afspreken met vrienden is mijn grootste hobby.’

Concurrentie

Omdat Maarten’s lessen nog niet begonnen zijn, besteden ze veel tijd samen en daar voelen ze zich allebei goed bij. Als het geen koken is of met Jesse’s vrienden afspreken, dan gamen ze samen meestal Minecraft of Counter Strike

‘Oh god, dit is beschamend, moet je me zien’, zegt Maarten met een gamecontroller in zijn handen, racend tegen Jesse. ‘Ik speel dit spel ook niet zo vaak, hoor’, antwoordt Jesse, terwijl hij Maarten inhaalt.

In het echte leven moet Maarten het ook opnemen tegen andere studenten en hopen dat hij eerste wordt. Maar hoe snel hij ook reageert op advertenties, hij heeft geen enkele kamerbezichtiging meer kunnen vastleggen. ‘Er is heel, heel veel concurrentie op dit moment’, zegt hij. ‘Ook al is dit een perfecte oplossing voor de eerste weken, ik hoop niet dat dit nog heel veel langer zal duren.’

Jesse vind het niet erg als Maarten langer dan een maand zou moeten blijven. ‘Dat ik een enthousiaste student in huis heb, zet me er min of meer toe aan om wat meer te doen dan als ik alleen zou zijn’, zegt hij. ‘Ik ben blij dat ik dit doe.’

Momenteel zijn ruim driehonderd studenten op zoek naar een tijdelijke plek om te slapen. Als je iemand uit de brand wil helpen, al is het voor een paar dagen, dan kun je je aanmelden bij sosgroningen.nl

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties