Jacquelien Scherpen wordt nieuwe rector van de RUG

Jacquelien Scherpen wordt de nieuwe rector van de RUG. Zij volgt per 1 september Cisca Wijmenga op. Scherpen is de tweede vrouwelijke rector sinds de oprichting van de uni in 1614.

Scherpen (1966) werkt op 1 september, haar eerste werkdag als rector magnificus, precies zeventien jaar bij de RUG. Ze studeerde aan de Universiteit Twente en werkte daarna voor de Technische Universiteit Delft. Op 1 september 2006 ging ze als hoogleraar aan de slag bij de Faculteit Science en Engineering in Groningen.

Ze vervolgde haar loopbaan bij de RUG in 2013 als directeur van ENTEG (ENgineering and TEchnology institute Groningen). In het voorjaar won ze de Prins Friso Ingenieursprijs; ze mag zich een jaar lang ‘Ingenieur van het Jaar’ noemen.

‘Veelzijdige universiteit’

Scherpen noemt de RUG in een reactie op haar benoeming een ‘veelzijdige universiteit’.

‘Ik vind het stimulerend dat de RUG een uniek profiel heeft in Nederland met internationaal hoog aangeschreven alfa-, bèta, gamma- en technische wetenschappen. Dat geeft naar mijn idee een stevige uitgangspositie voor baanbrekende multi- en interdisciplinaire ontwikkelingen in het onderwijs en onderzoek die bijdraagt aan de maatschappelijke vraagstukken.’

Evenwichtig

Johan Remkes, voorzitter van de Raad van Toezicht, zegt dat Scherpen ‘op een evenwichtige manier aandacht geeft aan onderwijs en onderzoek en de belangrijke en goede relatie met de studentengemeenschap kan onderhouden’.

RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries noemt Scherpen ‘een topwetenschapper’. ‘Ze kent onze universiteit goed en we kennen haar als een bevlogen docent, mentor en bruggenbouwer met veel bestuurlijke ervaring in de wetenschap.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties