Studenten maken wetenschappelijk tijdschrift voor mislukt onderzoek

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: Universitaire sportcentra gaan onzorgvuldig om met privacy en er komt een wetenschappelijk tijdschrift voor mislukt onderzoek.
Samengesteld door Rob Siebelink

Vingerscan mag niet zomaar

De universitaire sportcentra van onder meer de Universiteit van Amsterdam en Leiden gaan onzorgvuldig om met de privacy van hun leden. Sporters moeten voor toegang gebruikmaken van een vingerscansysteem, zonder dat ze actief een alternatief krijgen aangeboden. Dat is volgens toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens in strijd met de wet, meldt nu.nl.

Een toegangssysteem op basis van vingerscans is niet per definitie verboden, maar de sportcentra moeten wel een alternatief aanbieden én gebruikers daar actief op wijzen.

De toezichthouder kijkt strenger naar vingerafdrukken en andere biometrische gegevens omdat deze bijzonder gevoelig zijn. Je kunt een vingerafdruk niet zomaar vervangen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een toegangspas. Een scan van deze gegevens mag daarom alleen gemaakt worden als een klant daar expliciet mee akkoord gaat.

Oproep: boycot de universitaire begroting

Vakbonden en WOinActie roepen medezeggenschapsraden op niet in te stemmen met de begroting van hun universiteit. Ze willen dat het ministerie met meer geld over de brug komt.

De komende tijd behandelen alle universiteiten hun begroting. Sinds de afschaffing van de basisbeurs hebben de medezeggenschapraden daar meer invloed op. Zo mogen zij meebeslissen over de besteding van de basisbeursmiljoenen – het geld waarmee hogescholen en universiteiten hun onderwijs kunnen verbeteren. Ook hebben de raden instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting.

Hoog tijd om dat middel in te zetten in de onderhandelingen over de financiering van het wetenschappelijk onderwijs, vinden de bonden en WoinActie.

Tijdschrift voor ‘mislukt onderzoek’

Zes Utrechtse masterstudenten beginnen een wetenschappelijk tijdschrift voor artikelen die anders waarschijnlijk niet gepubliceerd worden. De meeste journals zitten niet te wachten op onderzoeken met negatieve of moeilijk te interpreteren resultaten. Maar dat werk kan de wetenschap nu juist verder brengen, zeggen zij in het Utrechtse universiteitsblad DUB.

Wetenschappers en tijdschriften zijn volgens hen zo gewend geraakt alleen succesverhalen te vertellen, dat ze vergeten dat wetenschappelijke vooruitgang voorkomt uit falen.

De groep Utrechtse studenten van de Master History & Philosophy of Science constateert ook dat er een gat zit tussen wat er onderzocht wordt en wat er gepubliceerd wordt. En de wetenschap is daar niet mee geholpen. Daarom is een tijdschrift nodig voor artikelen die ‘fouten’ aan het licht brengen en alleen om die reden niet eenvoudig ergens anders gepubliceerd kunnen worden.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties