Ik heb spijt van mijn reactie, wil je die weghalen?

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe schrijven we erover? ‘Bij UKrant’ is een rubriek waarin we zo nu en dan een kijkje achter de schermen geven.

Er wordt wel eens gezegd: journalistiek is de eerste ruwe schets van de geschiedschrijving. Daar knoei je niet mee. Dat betekent: de archieffunctie van een journalistiek medium is heilig.

Mensen die in onze verhalen worden opgevoerd en die hun quote, mening of naam later verwijderd willen zien (we krijgen met enige regelmaat zulke verzoeken) moeten daarom heel goede argumenten hebben voordat UKrant daarin mee gaat.

De richtlijn is: nee, tenzij (lees: bij hoge uitzondering). Maar hoe zit het met de reacties, de comments, die iedereen onderaan een artikel kan achterlaten?

De afgelopen weken is het een aantal keer voorgekomen dat lezers reageerden op verhalen en daar later, om uiteenlopende redenen, spijt van hadden. En vroegen of we de comment wilden verwijderen.

Valt een reactie onder de eerder genoemde archieffunctie en moet je daar dus te allen tijde van af blijven? Of ligt dat toch net iets anders?

Een interessante vraag die ik heb voorgelegd aan onze redactieraad, een adviesorgaan met wijze mensen van binnen en buiten de RUG, die een hart hebben voor de journalistiek in het algemeen en voor UKrant in het bijzonder.

In grote lijnen komt het advies van de redactieraad op het volgende neer:

De inhoud van artikelen in UKrant valt onder de verantwoordelijkheid van de redactie, maar de reacties niet (de publicatie ervan dan weer wel, vandaar dat we richtlijnen hebben wat wel en niet mag). Het gaat volgens de redactieraad om ‘content’ waar de redactie buiten staat, daar is de inzender zelf verantwoordelijk voor.

Eigen kopij wordt altijd bewaard, ongevraagde reacties niet

Met andere woorden: als iemand zijn reactie verwijderd wil zien, dan kan de redactie daar gehoor aan geven zonder de archieffunctie geweld aan te doen. Zoals een van de leden van de raad het bondig zei: ‘Eigen kopij wordt altijd bewaard, ongevraagde reacties niet.’

Er is een ‘maar’. In het systeem dat UKrant gebruikt, gaan alle reacties op een eerdere reactie verloren als die oorspronkelijke comment wordt verwijderd.

Nu kun je ervoor kiezen om reacties altijd te laten staan als daarop is gereageerd en alleen weg te halen als dat niet zo is. Maar dat is weinig consequent en riekt een beetje naar willekeur. Als je pech hebt (er is gereageerd), wordt je verzoek tot verwijdering afgewezen, zo niet dan wordt het gehonoreerd.

Een andere optie is om de oorspronkelijke reactie ‘leeg’ te maken, zodat de reacties op die reactie blijven staan. Maar ja, die komen dan wel erg in het luchtledige te hangen en wordt het raden naar de discussie.

Kortom, wie zijn reactie verwijderd wilt zien, kan een verzoek daartoe indienen bij de hoofdredactie van UKrant. Dat kan dus tot gevolg hebben dat reacties op die reactie ook verloren gaan – spijtig, maar wel zo consequent.

Daarbij verwijs ik graag nog eens naar onze spelregels ‘Reageren op UKrant’ en met name naar deze zin in dit document: ‘Het is ook goed om te beseffen dat jouw reactie impact kan hebben op anderen. Denk dus even na voordat je een reactie plaatst.’

Rob Siebelink is de hoofdredacteur van UKrant

Engels

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties