‘Iedereen professor’ thema van de AcademieKus

De AcademieKus, een prijs van onderwijsvakbond AOb voor ‘iemand uit de academische wereld die zich moedig heeft ingezet en daarmee opviel’, staat dit jaar in het teken van ‘Iedereen professor’.

De actie ‘Iedereen professor’, ook aan de RUG een hot item, staat voor gelijke rechten op de Nederlandse universiteiten en voor minder hiërarchie. De academische wereld kan mensen nomineren die zich er sterk voor maken. De winnaar wordt op Valentijnsdag (14 februari) bekend gemaakt.

Vici’s voor wetenschappers RUG en UMCG

De NWO heeft Vici's van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan RUG-wetenschappers Nathalie Katsonis (FSE), Edwin Otten (FSE) en Alexandra Zhernakova van het UMCG. Vici is een van de grootste wetenschappelijke beurzen in Nederland. Ook hoogleraar kustecologie Tjisse van der Heide (FSE) heeft een Vici gekregen voor een onderzoek dat hij binnen het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uit zal voeren. Met de subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opzetten.

Meer samenwerking met opleiding voor predikant

Studenten die in Groningen theologie studeren, kunnen ook na 2024 nog de predikantenopleiding volgen. De Protestantste Theologische Universiteit (PThU) intensiveert de samenwerking met de RUG als de bachelor theologie van de PThU en de Vrije Universiteit afloopt en de master naar Utrecht verhuist.  De RUG leidt zelf geen predikanten op, maar bestudeert het christendom, jodendom en islam vanuit wetenschappelijke invalshoeken. Studenten die toch predikant willen worden, kunnen kiezen voor een speciaal traject van  de PThU, dat het christelijk geloof bestudeert vanuit christelijke tradities.

Geneeskundestudent opnieuw naar Raad van State

Student geneeskunde Jaap Pesman is opnieuw naar de Raad van State gestapt in zijn langlopende strijd tegen de RUG. Pesman kreeg een Not Yet On Track – een onvoldoende – tijdens zijn tweede reeks coschappen in het Deventer ziekenhuis. Hij moest daarom twee extra coschappen lopen. Onterecht, vond hij. Hij stelt dat hij het slachtoffer is van de vooringenomenheid van zijn examinator. Ondanks talloze bezwaren en beroepen, kreeg hij geen gelijk. De Raad van State oordeelde vorig jaar weliswaar dat de examencommissie haar besluit beter moest onderbouwen, maar de uitspraak bleef hetzelfde. Vandaar dat Pesman zich nu opnieuw tot de Raad van State wendt. Uitspraak volgt over enkele weken.

Brand in studentenpand Papengang

Op de eerste verdieping van een studentenpand met vijftien kamers aan de Papengang heeft woensdagochtend een brand gewoed. Met een hoogwerker zijn acht mensen uit het pand gehaald. De overige bewoners konden zelf naar buiten komen. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht.  Tegen Dagblad van het Noorden zei een van de bewoners dat ze het pand erg gevaarlijk vond. ‘De eigenaar is al vaak aangesproken, maar they don’t give a fuck.’

Tweede Kamer stemt voor numerus fixus Engelstalige studies

De Tweede Kamer heeft afgelopen donderdag gestemd voor een aparte numerus fixus op de Engelstalige variant van een studie. Deze maatregel, die vooruitloopt op vertraagde Wet internationalisering in balans, kunnen universiteiten inzetten om de instroom van internationale studenten te reguleren. Omdat de numerus fixus is toegevoegd aan de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, moet de Eerste Kamer over het gehele pakket stemmen. De kans is daarom groot dat het amendement samen met de begroting wordt aangenomen. De mogelijkheid tot numerus fixus moet per 1 oktober zijn doorgevoerd in het systeem van de onderwijsinstellingen en Studielink.

AcademieKus naar Marie-José van Tol voor ‘Iedereen professor’

RUG-hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie Marie-José van Tol is dit jaar één van de winnaars van de AcademieKus van onderwijsvakbond AOb. Ze krijgt de prijs vanwege haar inzet voor gelijke rechten en minder hiërarchie binnen de academische wereld. De jury prijst dat Van Tol zich niet alleen binnen de RUG, maar ook als voorzitter van De Jonge Akademie inzet om het thema ‘Iedereen professor’ op de agenda te krijgen en te houden. Vorig jaar kreeg de door de RUG ontslagen expert sociale veiligheid Susanne Täuber de prijs, voor haar inzet voor gendergelijkheid aan de universiteiten.

Vijf RUG-faculteiten doen mee aan pilot Slimmer Collegejaar

Vijf faculteiten van de RUG doen mee aan de landelijke pilot Slimmer Collegejaar. In vergelijking met andere Europese universiteiten duurt het Nederlandse academisch jaar relatief lang. Met de pilot hopen de universiteiten meer rust en ruimte in het collegejaar te brengen, voor studenten en staf. Dat kan onder meer door verkorting van het aantal onderwijs- en tentamenweken. Aan de RUG doen economie en bedrijfskunde, science and engineering, ruimtelijke wetenschappen, wijsbegeerte en letteren mee.

RUG zet eerste stap voor Campus Drachten

De RUG start in september van dit jaar een Engineering Doctorate (EngD) in Drachten. Daarmee zet ze samen met onder meer NHL Stenden en Philips Drachten een belangrijke stap voor Campus Drachten. Campus Drachten richt zich op zorgtechnologie en hightech innovatie, waarbij samenwerking tussen partners essentieel is, aldus de oprichters. De EngD Autonomous Systems is daar als eerste academische opleiding een belangrijk onderdeel van. Het is een tweejarige post-master opleiding die de traditionele wetenschappelijke methode combineert met directe betrokkenheid bij de industrie.

Universiteit waarschuwt voor overtuigende phishingmail 

Meerdere RUG-mailadressen kregen afgelopen week phishingmail met het verzoek om het RUG-account te controleren. In de mail staat een link die naar een nepinlogpagina leidt. Deze pagina lijkt volgens de RUG erg veel op het echte inlogportaal van de universiteit. Gebruikers wordt vervolgens gevraagd om gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.  De universiteit heeft de link naar de pagina inmiddels geblokkeerd. Of iemand erop heeft geklikt, kan RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven niet bevestigen. ‘Maar er was wel voldoende urgentie om iedereen te waarschuwen’, zegt ze. Op deze pagina kunnen studenten en medewerkers lezen waar ze bij phishingberichten op moeten letten.

Studentencomplex geëvacueerd vanwege brand en stroomstoring

Zo’n 250 veelal internationale studenten zijn zaterdagavond uit hun woningen in studentencomplex Blockhouse aan de Reitemakersrijge geëvacueerd vanwege brand.  Volgens nieuwswebsite Meternieuws was er eerst een woningbrand, waarna kortsluiting ontstond. Daardoor viel de elektriciteit in het hele pand uit. De studenten werd verzocht om het pand voor de nacht te verlaten, zodat de brandweer, de politie en energiemaatschappij Enexis rustig onderzoek konden doen. De studenten werden onder meer ondergebracht in cultureel centrum de Oosterpoort.

Nevenwerkzaamheden van hoogleraren nu in te zien

De RUG heeft een overzicht gepubliceerd van de nevenwerkzaamheden van alle hoogleraren. Nevenwerkzaamheden moeten worden gemeld, tenzij die geen enkel verband houden met het werk dat zij voor de uni doen. Voorheen waren de nevenwerkzaamheden alleen te vinden op de persoonlijke pagina’s van de hoogleraren. Onder politieke druk is dat nu veranderd. 'Transparantie is een essentiële voorwaarde voor wetenschappelijke integriteit', aldus koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL). De RUG-pagina is hier te vinden, het overzicht van andere universiteiten is in te zien onder meer via de site van UNL.

Ruim 10.000 middelbare scholieren nemen kijkje op de RUG

De RUG verwacht vrijdag 2 februari bezoek van ruim 10.000 middelbare scholieren. Zij komen tijdens de Bachelor Open Dag kennis maken met hun mogelijke toekomstige studie, de universiteit en haar campus en de stad Groningen.  Alle bacheloropleidingen doen mee aan de open dag en leerlingen kunnen onder meer colleges volgen, presentaties bekijken en praten met studenten, docenten en studieadviseurs. Voor wie echt nog niet weet welke studie bij hen past, zijn er studiekeuzeworkshops.  Behalve informatie over de opleidingen, krijgen leerlingen ook informatie over onderwerpen als op kamers wonen, studiefinanciering en het sociale deel van het studentenleven en kunnen ze een begeleide stadswandeling volgen.

Oud-rector Wijmenga in parlementaire adviesraad

Cisca Wijmenga is een van de twee nieuwe raadsleden bij de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). De AWTI brengt onafhankelijk advies uit aan de regering en het parlement over fundamentele vraagstukken met zicht op de lange termijn. Daarbij kijken ze niet alleen naar Nederland, maar ook naar de situatie in andere landen.  Wijmenga noemt het een eer om als raadslid aan de slag te gaan. ‘We staan als maatschappij voor enorm grote uitdagingen op onder andere het terrein van de vergrijzing, het klimaat en de digitalisering. De AWTI als adviesorgaan speelt hierin een belangrijke rol richting de overheid.’

Leer fondsen werven voor interdisciplinair onderzoek

Hoe haal je fondsen binnen voor interdisciplinair onderzoek? De Young Academy Groningen organiseert op woensdag 7 februari een ERC-lunch over dit onderwerp. Onder meer Gema Ocana Noriega, Herman de Jong, Petra Rudolf, Casper van der Kooi en Lisan Assen vertellen welke nationale en Europese fondsen zulk onderzoek financieren en delen hun tips voor een succesvolle aanvraag.  Er is ook gelegenheid om vragen te stellen en je ervaringen te delen met andere jonge onderzoekers. De gratis lunchbijeenkomst is van 12 tot 14 uur in het House of Connections. Aanmelden is noodzakelijk.

UMCG spil in onderzoek naar therapie met psychedelica

De Europese Unie geeft klinisch onderzoeksprogramma PsyPal ruim 6,5 miljoen euro voor onderzoek naar psilocybine (de werkzame stof van paddo’s) als psychologische behandeling voor mensen met een ongeneeslijke, progressieve ziekte. Het UMCG coördineert het onderzoeksprogramma, dat uitgevoerd wordt door 19 organisaties in Europa. Meer dan honderd patiënten doen mee aan de studie. ‘We zijn benieuwd of we het lijden van deze patiënten kunnen verlichten’, zegt Robert Schoevers, hoogleraar en hoofd psychiatrie aan het UMCG. ‘Tegelijkertijd willen we de langetermijnresultaten van deze behandeling onderzoeken, iets dat vaak over het hoofd wordt gezien maar van enorm belang is.’

Te weinig subsidie, ScienceGuide dreigt te verdwijnen

Het journalistieke platform ScienceGuide dreigt medio februari te verdwijnen wegens 'onvoldoende financieel perspectief'. De enige redding is volgens de redactie dat minstens 2500 mensen bereid zijn om een abonnement te nemen (85 euro per jaar). ScienceGuide werd gefinancierd door een aantal hogeronderwijsinstellingen, maar dat is niet genoeg. Ook andere hbo-instellingen en universiteiten is gevraagd om mee te betalen, maar die hebben niet gereageerd, aldus de redactie. 'In een laatste poging dit platform te redden, wendt de redactie zich tot degene om wie het altijd al draait: u, de lezer.'

Filmwedstrijd voor studenten vraagt om Groningse horrorfilms

Studenten met een voorliefde voor griezelen én film kunnen binnenkort hun hart ophalen. De Groningse filmwedstrijd Cine Challenge 2024 heeft als thema ‘horror’. De wedstrijd richt zich op studenten en beginnende makers, maar professionals mogen ook meedoen.  De film of animatie moet een verbinding hebben met de stad of regio Groningen en tussen de 1 en 15 minuten duren. De beste inzending wordt beloond met 500 euro. Aanmelden kan tot 1 mei.