Universitair medewerkers uit heel Nederland zijn woest op demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Die wil dat universiteiten voor september onderwijsvormen voorbereiden met en zonder anderhalve meter afstand.
Ze schreef dat vrijdag in een brief aan alle universiteitsbesturen, die ze een dag later op Twitter deelde. Den Haag besluit op 13 augustus pas welk scenario daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Eerder hoorden de universiteiten nog dat ze naar alle waarschijnlijkheid uit konden gaan van colleges zonder afstandsbeperking. Het college van bestuur van de RUG besloot daarop in mei over te gaan op een planning waarin geen rekening wordt gehouden met de anderhalve meter, maar waarin groepen maximaal 75 mensen groot zijn.
Onwerkbaar
De tweet van de onderwijsminister viel niet in goede aarde. ‘Realiseert u zich wel wat u van docenten en ondersteunende diensten vraagt? Een groep mensen die op hun tandvlees lopen. Hopeloos’, reageerde hoogleraar privaatrecht Charlotte Pavillon.
‘Leveren jullie dan ook voor de komende maanden een extra setje roosteraars?’ vroeg onderwijscoördinator Eva Teuling.
De gemene deler van de honderden reacties is dat het plan onwerkbaar is voor zowel docenten als roosteraars. ‘Ik plan alles ‘normaal’. Als dat niet kan schakel ik om naar alles online. Dat werkt, maar minder goed’, schreef Casper Albers, hoogleraar statistiek.
‘Ik ga niet ook nog een optie 3 voorbereiden. Ik ben er wel een beetje klaar mee dat de overheid alles opent behalve het onderwijs. Dan moet ’t maar een keer fout gaan.’
Aan het lijntje
Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is ontevreden over het nieuws. ‘Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden’, stelt voorzitter Lisanne de Roos. ‘Het is onbegrijpelijk dat studenten en instellingen nóg langer in onzekerheid blijven over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien: 13 augustus is echt te laat.’
De Landelijke Studentenvakbond is in tegenstelling tot het ISO wel blij met het nieuws. Volgens voorzitter Ama Boahene is het vooral goed nieuws dat fysiek onderwijs in het nieuwe jaar lijkt te kunnen en moeten universiteiten zich ‘op het beste scenario voorbereiden’.