Studenten terug uit Oeganda om ebola en ontslagen bij TU Twente

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: een faculteit van de Universiteit Twente moet bijna vijftig mensen ontslaan om uit de rode cijfers te komen en Room for Discussion op de UvA wil doorgaan ondanks ordeverstoringen.

Ontslagen bij Twentse technische faculteit

Bij de Faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de Universiteit Twente dreigt ontslag voor 46 medewerkers. Dat is het gevolg van een reorganisatie. TNW staat al jaren in de rode cijfers en moet jaarlijks 7 miljoen euro bezuinigen, schrijft de Twentse universiteitskrant U-Today. De faculteit telt nu nog 947 medewerkers.

Volledige vakgroepen en -gebieden die niet meer aansluiten op het aangescherpte profiel van de faculteit verdwijnen, aldus U-Today. Dat gebeurt ook voor vakgroepen die de laatste jaren te weinig externe financiering binnenhaalden of te weinig betrokken zijn bij het onderwijs.

Het gaat om acht vakgroepen die worden opgeheven. Dat treft niet alleen wetenschappelijk personeel, maar ook technici, ondersteunend personeel, promovendi en postdocs. De faculteit schrapt geen bachelor- of masteropleidingen.

Room for Discussion wil doorgaan, ondanks verstoringen

Pro-Palestinaprotest vorig jaar in Amsterdam. Foto Toon Meijerink/Folia

Het interviewplatform Room for Discussion (RfD) van de Vrije Universiteit Amsterdam wil doorgaan met interviews, ook als die als controversieel worden ervaren. Dat zegt organisator Sean Cotter-Lem in universiteitskrant Folia nadat vorige week een interview met minister Brekelmans van Defensie moest worden stopgezet. Dat gebeurde omdat pro-Palestijnse demonstranten de bijeenkomst hadden verstoord.

Vorig jaar moest om dezelfde redenen een interview met toenmalig defensieminister Kajsa Ollongren worden uitgesteld. Ook een discussie met de toen hoogste militair van de NAVO, luitenant-admiraal Rob Bauer, werd afgebroken wegens een demonstratie.

UvA-bestuursvoorzitter Edith Hooge noemde het op LinkedIn ‘onacceptabel en beschamend dat een groep studenten en medewerkers een door studenten georganiseerd gesprek onmogelijk maakt’. Ook Brekelmans zelf nam positie in. ‘Op universiteiten moet je open van gedachten kunnen wisselen. Zeer kwalijk dat dit onmogelijk is gemaakt,’ meldde hij op X.

RfD zelf zit er minder mee, zo blijkt uit de reactie van organisator Cotter-Lem in Folia. ‘Demonstraties zijn onderdeel van de open uitwisseling van gedachten.’

De suggestie om RfD voortaan in een meer besloten vorm te houden, is volgens hem geen oplossing. ‘Juist vragen rondom oorlog en vrede hebben invloed op de wereld en Nederland. Dat negeren omdat het misschien onhandig is, vinden wij niet de goede methode om een vrije uitwisseling over die ideeën te kunnen hebben.’

Maastricht haalt studenten terug om ebola

Het ebolavorus.

De Universiteit Maastricht (UM) heeft vijf studenten van de master geneeskunde teruggeroepen die in Oeganda coschappen liepen. Reden: in het Afrikaanse land laait sinds kort het dodelijke ebolavirus weer op.

De vijf liepen coschappen bij drie Oegandese partnerinstellingen van de UM, schrijft universiteitskrant Observant. Een van hen werkte in hoofdstad Kampala, op enkele kilometers van een ziekenhuis waar eind januari ebolapatiënten werden opgenomen. ‘Die hebben we direct verzocht om de volgende ochtend niet meer terug te keren op de werkplek’, zegt de teamleider van de faculteit.

Inmiddels staat de officiële teller op negen besmettingen en één dode. ‘Volgens de autoriteiten zijn de andere twee instellingen veilig, omdat ze ver van de locatie van de uitbraak liggen’, zegt de teamleider in Observant. ‘Maar dat zijn de officiële besmettingen. De studenten hoorden allerlei geruchten over meer gevallen in de buurt.’

Voor de faculteit is het lastig om op afstand de ernst van de situatie in te schatten en ook het RIVM kan niet meer informatie geven. Daarom is besloten de studenten terug te halen naar Nederland. ‘We willen geen risico’s nemen. Je wil ook niet afwachten totdat repatriëring door de Nederlandse overheid nodig is.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties