Helft studenten voor CoronaCheck op de uni: ‘Liever een pas dan een lockdown’

Nagenoeg de helft van de studenten van de RUG is voorstander van de invoering van de coronapas op de uni. Dat blijkt uit een peiling die UKrant heeft gehouden.

(Zie onderaan dit artikel een selectie van de reacties)

49,8 procent van de ondervraagde studenten vindt invoering van een coronatoegangsbewijs een goed idee. Ruim een op de drie (37,7 procent) ziet het gebruik van de CoronaCheck-app op de uni om uiteenlopende redenen niet zitten, bijna 13 procent heeft geen mening of maakt het niet uit.

De peiling is maandagmiddag en dinsdagochtend gehouden op Zernike en in de Groningse binnenstad onder ruim tweehonderd Nederlandse studenten en internationals.

Het demissionair kabinet onderzoekt momenteel of de QR-code ook moet worden getoond in het hoger onderwijs en op mbo’s, net zoals in de horeca en sportscholen het geval is. Mogelijk dat de regering al eind deze week daartoe besluit.

Veiliger

Voorstanders van invoering van de CoronaCheck op de uni wijzen er vaak op dat het aantal besmettingen de laatste weken explosief is gestegen. Een extra controle binnen het hoger onderwijs zal meer mensen aansporen om zich te laten vaccineren, denken zij.

‘Ik denk dat het veiliger is als mensen worden gevaccineerd. Als we de aantallen willen verlagen, moeten we mensen wel laten vaccineren. En ik denk dat zo’n maatregel mensen ertoe zal aanzetten dit te doen’, reageert een van hen.

Een ander: ‘Elke maatregel die helpt om het aantal vaccinaties te verhogen, is goed.’ Een derde: ‘In deze grote instellingen met zoveel mensen is het belangrijk dat de universiteit de veiligheid van iedereen garandeert.’

Voor: De universiteit moet de veiligheid van iedereen garanderen

Ook zijn veel voorstanders de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt beu en ze vinden daarom extra restricties op hun plaats. ‘Ik wil zo snel mogelijk van de maatregelen af’, merkt iemand op. Een ander reageert kort en bondig: ‘Liever een pas dan een lockdown.’

Buitengesloten

Tegenstanders wijzen erop dat onderwijs toegankelijk moet zijn voor iedereen. Invoering van de CoronaCheck betekent dat niet-gevaccineerden buitengesloten worden.

‘De pas ontneemt je de vrijheid om te beslissen of je je wilt laten vaccineren’, reageert iemand. Een andere student merkt op: ‘Recht op onderwijs is een groot goed. Heel wat anders dan de horeca. Je kunt wel zonder je bitterbal, maar niet zonder je opleiding.’

Tegen: Je kunt wel zonder je bitterbal, maar niet zonder je opleiding

Opmerkelijk is dat veel tegenstanders van invoering van de coronapas aangeven dat zij zelf wel zijn gevaccineerd. ‘Onderwijs is een fundamenteel recht dat niet afhankelijk mag worden gesteld van welk paspoort dan ook. Hoewel ik pro-vaccinatie ben, ben ik tegen een Covid-pas op de universiteit’, laat een student weten.

Een andere student merkt, met gevoel voor ironie, op: ‘Ook mensen met andere overtuigingen moeten toegang hebben tot onderwijs. Anders worden ze nóg dommer.’

Onuitvoerbaar

De Nederlandse universiteiten en hbo’s zien weinig tot niets in de coronapas voor het hoger onderwijs, lieten ze eerder al weten. Er zijn ethische bezwaren en invoering is ‘enorm lastig en misschien wel onuitvoerbaar’, zeggen de Vereniging Hogescholen en de universiteitenkoepel VSNU.

De VSNU stelt dat een universiteit ‘geen festivalterrein is met poortjes waar je op één plek binnenkomt’. De hele dag zijn er colleges, studenten komen af en aan, je hebt een doorstroom van mensen die naar colleges gaan en weggaan, aldus de koepel. ‘Campussen en gebouwen zijn daar totaal niet op ingericht.’

De Vereniging Hogescholen wijst erop dat invoering van de pas veel mankracht vraagt en invloed heeft op de roostering. Als je in een kwartier vierduizend studenten wil binnenlaten, dan heb je 64 mensen nodig om ze te controleren, zei een woordvoerder vorige week. ‘En daarnaast zijn er ook studenten die geen vaccinatiebewijs of testbewijs willen of kunnen laten zien.’

Veel respondenten gaven een toelichting bij hun antwoord. Hieronder een selectie:

Engels

23 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

23 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties