Helft studenten voor CoronaCheck op de uni: ‘Liever een pas dan een lockdown’

Nagenoeg de helft van de studenten van de RUG is voorstander van de invoering van de coronapas op de uni. Dat blijkt uit een peiling die UKrant heeft gehouden.

(Zie onderaan dit artikel een selectie van de reacties)

49,8 procent van de ondervraagde studenten vindt invoering van een coronatoegangsbewijs een goed idee. Ruim een op de drie (37,7 procent) ziet het gebruik van de CoronaCheck-app op de uni om uiteenlopende redenen niet zitten, bijna 13 procent heeft geen mening of maakt het niet uit.

De peiling is maandagmiddag en dinsdagochtend gehouden op Zernike en in de Groningse binnenstad onder ruim tweehonderd Nederlandse studenten en internationals.

Het demissionair kabinet onderzoekt momenteel of de QR-code ook moet worden getoond in het hoger onderwijs en op mbo’s, net zoals in de horeca en sportscholen het geval is. Mogelijk dat de regering al eind deze week daartoe besluit.

Veiliger

Voorstanders van invoering van de CoronaCheck op de uni wijzen er vaak op dat het aantal besmettingen de laatste weken explosief is gestegen. Een extra controle binnen het hoger onderwijs zal meer mensen aansporen om zich te laten vaccineren, denken zij.

‘Ik denk dat het veiliger is als mensen worden gevaccineerd. Als we de aantallen willen verlagen, moeten we mensen wel laten vaccineren. En ik denk dat zo’n maatregel mensen ertoe zal aanzetten dit te doen’, reageert een van hen.

Een ander: ‘Elke maatregel die helpt om het aantal vaccinaties te verhogen, is goed.’ Een derde: ‘In deze grote instellingen met zoveel mensen is het belangrijk dat de universiteit de veiligheid van iedereen garandeert.’

Voor: De universiteit moet de veiligheid van iedereen garanderen

Ook zijn veel voorstanders de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt beu en ze vinden daarom extra restricties op hun plaats. ‘Ik wil zo snel mogelijk van de maatregelen af’, merkt iemand op. Een ander reageert kort en bondig: ‘Liever een pas dan een lockdown.’

Buitengesloten

Tegenstanders wijzen erop dat onderwijs toegankelijk moet zijn voor iedereen. Invoering van de CoronaCheck betekent dat niet-gevaccineerden buitengesloten worden.

‘De pas ontneemt je de vrijheid om te beslissen of je je wilt laten vaccineren’, reageert iemand. Een andere student merkt op: ‘Recht op onderwijs is een groot goed. Heel wat anders dan de horeca. Je kunt wel zonder je bitterbal, maar niet zonder je opleiding.’

Tegen: Je kunt wel zonder je bitterbal, maar niet zonder je opleiding

Opmerkelijk is dat veel tegenstanders van invoering van de coronapas aangeven dat zij zelf wel zijn gevaccineerd. ‘Onderwijs is een fundamenteel recht dat niet afhankelijk mag worden gesteld van welk paspoort dan ook. Hoewel ik pro-vaccinatie ben, ben ik tegen een Covid-pas op de universiteit’, laat een student weten.

Een andere student merkt, met gevoel voor ironie, op: ‘Ook mensen met andere overtuigingen moeten toegang hebben tot onderwijs. Anders worden ze nóg dommer.’

Onuitvoerbaar

De Nederlandse universiteiten en hbo’s zien weinig tot niets in de coronapas voor het hoger onderwijs, lieten ze eerder al weten. Er zijn ethische bezwaren en invoering is ‘enorm lastig en misschien wel onuitvoerbaar’, zeggen de Vereniging Hogescholen en de universiteitenkoepel VSNU.

De VSNU stelt dat een universiteit ‘geen festivalterrein is met poortjes waar je op één plek binnenkomt’. De hele dag zijn er colleges, studenten komen af en aan, je hebt een doorstroom van mensen die naar colleges gaan en weggaan, aldus de koepel. ‘Campussen en gebouwen zijn daar totaal niet op ingericht.’

De Vereniging Hogescholen wijst erop dat invoering van de pas veel mankracht vraagt en invloed heeft op de roostering. Als je in een kwartier vierduizend studenten wil binnenlaten, dan heb je 64 mensen nodig om ze te controleren, zei een woordvoerder vorige week. ‘En daarnaast zijn er ook studenten die geen vaccinatiebewijs of testbewijs willen of kunnen laten zien.’

Veel respondenten gaven een toelichting bij hun antwoord. Hieronder een selectie:

English

23 REACTIES

 1. Het zou niet eens onderwerp van gesprek moeten zijn, wel of geen coronapas. De schijnveiligheid is al uit meerdere wetenschappelijke studies aangetoond. Het invoeren van een toegangsbewijs die mensen op een schijnveilige basis uitsluit, en dus discrimineert, past niet bij een instelling die pretendeert inclusief te willen zijn. De pas wordt door de minister van VWS misbruikt om de vaccinatiegraad op te hogen. Maar als we met een vaccinatiegraad van 85% we nog steeds in dezelfde ellende zitten als vorig jaar, wordt het dan niet eens tijd om te concluderen dat vaccinatie niet de uitweg zijn in deze situatie? Evenals lockdowns en mondkapjes, waarvoor elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt dat het werkt om een virus in te dammen.

  • Het is wel duidelijk, dat u beter op de hoogte bent, dan de vele virologen en epidemiologen, die zich dagelijks met dit probleem bezig houden. Maar die hebben dan ook hard gestudeerd, om tot zo weinig inzicht te komen. Dat doet u een stuk beter. Bravo.Waarmee tevens wordt aangetoond, dat het nut van een academische studie gering is. Gewoon iets anders gaan doen, zou ik zeggen. Een baan in de zorg misschien?

 2. Die studenten die vóór een pas zijn, laten zich leiden door angst en doen kennelijk geen eigen onderzoek. De IFR van corona is 0,15% tegenover 0,16% van de griep. Bij de leeftijdscategorie van de studenten zijn de cijfers nog veel lager. De studenten die zich niet hebben laten vaccineren hebben groot gelijk, zie ook de cijfers van het Lareb: vele doden en velen met ernstige aandoeningen ten gevolge van het vaccin. De vaccins zijn allesbehalve veilig en gaan ook in de toekomst veel slachtoffers maken. Alleen al de grafeenoxyde die er in zit…om nog maar te zwijgen van het spike-eiwit die het hele lichaam doorgaat inclusief organen en hersenen (terwijl gezegd werd dat deze in de Delta-spier zou blijven). De QR is een opstap naar een digitale id welke wordt uitgerold, gekoppeld aan een social credit system naar Chinees voorbeeld. Kijk maar eens naar de documentaire Monopoly van Tim Gielen, dan gaan de ogen misschien open. Studenten wordt eens wakker!!!

  • Mensen met vaccin zijn overal te volgen, en dus is je privacy helemaal weg.
   En de levensduur van mensen met vaccin is ongeveer 90% van hun oorspronkelijke levensduur, zoals je makkelijk op internet kunt vinden…en misschien waren dat wel de beste jaren!
   Niet aan beginnen dus, en gewoon blijven bubbelen.

 3. Wat een verschrikkelijke framing en journalistiek!!! De headline had moeten zijn “meerderheid is TEGEN een pas”, niet “de helft wil liever een pas dan lockdown”.

 4. Verschrikkelijk! Ikzelf (en heel veel van mijn vrienden) hebben allemaal natuurlijke antistoffen aangetoond via een bloedtest omdat we de alpha in januari en de delta in juli hebben gehad. We hebben geen QR omdat we toendertijd niet bij de GGD hadden getest maar bij Hestia, een andere instelling die goedgekeurd is door de overheid. Het is ontzettend discriminerend dat er later werd ingevoerd dat alleen een positieve PCR-test van de GGD als herstelbewijs geldt, en voor de rest niks. Ik kan zelf ook moeilijk een derde keer covid krijgen om dan wel een herstelbewijs te krijgen want bijna niemand krijgt het drie keer😂 Veel mensen blijken te vergeten dat van het overgrote deel van de niet-gevaccineerden heel veel mensen al natuurlijke antistoffen hebben, en natuurlijke immuniteit blijkt ook veel beter te zijn dan kunstmatige die om de paar maanden een booster nodig heeft. De gevaccineerden zijn, van wat ik heb gezien, juist gevaarlijker voor de samenleving nu omdat ik allerlei zieke hoestende studenten nog steeds roekeloos zie uitgaan ondanks hun klachten want “alles voor het feest”. Belachelijk dat ze gewoon corona kunnen hebben en hun vinkje altijd groen blijft. Mensen vergis je aub niet. Het overgrote deel van ons heeft al natuurlijke immuniteit.

 5. Denk dat het raadzaam is om eerst te inventariseren of de RUG en de Hanze de vele duizenden euro’s hebben liggen die ze verschuldigd zijn aan de ongevaccineerde studenten wanneer ze deze uitsluiten van de dienst die zij betaald hebben en waarvoor zij naar de stad toe verhuisd zijn. Met een stevige studieschuld én geen afgeronde studie omdat je daar op medische grond niet meer welkom was, heb je denk ik een groter probleem dan de kans om via je al dan niet gevaccineerde medestudenten met corona besmet te raken – laat staan er als jongeling levensbedreigend ziek van te worden. En wat doen we met hen die alle andere student-eigen besmettelijke griepjes en kwaaltjes bij zich dragen, ook niet binnen laten? Dat wordt lege collegezaal ;)

 6. Duidelijk is, dat de meningen verdeeld zijn over het verplicht stellen van een corona check. De precieze verdeling van voor-en tegenstanders in van minder belang. De druk op de gezondheidszorg neemt af, naarmate er meer mensen zijn gevaccineerd, en, deze druk is nu erg hoog, waardoor weer operaties worden uitgesteld. Veel mensen laten zich zonder problemen inenten tegen allerlei enge ziektes, als ze naar Afrika of Azië vliegen. Veel vrouwen nemen de pil. Jonge mensen krijgen ook long-covid. En de mrna vaccins zijn uitermate veilig.
  Na een paar weken is dat vaccin in het lichaam niet meer terug te vinden, maar wel antistoffen en T-cellen, niet te onderscheiden van de cellen, die je zou hebben na een covid infectie.
  In het licht daarvan verbaast het mij, dat onder studenten en academici er nog zoveel zijn, die zich niet laten vaccineren. Een merkwaardig soort koppigheid bij velen, en, zonder een oordeel te willen uitspreken, niet erg solidair met de zorgmedewerkers. Want feitelijk is dat zo.

  • Dit artikel gaat echter niet over vaccinatiegraad, maar over het gebruik van QR-codes als toegang tot de universiteit. U neemt aan dat tegenstanders van de QR-code niet zijn gevaccineerd, maar dit blijkt helemaal nergens uit. Daarnaast gaat u volledig voorbij aan de sterk scheef verdeelde risico’s voor ziekenhuisopname (of erger) van verschillende leeftijdsgroepen. Vind u het ook een gebrek aan solidariteit dat alle 60-plussers zich niet compleet isoleren? Want dat zijn feitelijk de mensen die de IC bezet houden.

   • Ik schreef : ” In het licht…vaccineren.” Dat is veel te kort door de bocht van mij. Ik had moeten schrijven, dat het mij verbaast, als academici en academici in wording zich, bij afwezigheid van medische redenen, niet laten vaccineren. En, die weigering is niet solidair. Zo is het ook niet solidair , als mensen zich niet aan de gebruikelijke regels houden. En van kwetsbaren mag je zeker meer voorzichtigheid verwachten. En, ik ben het met u eens, dat ik het meeste inzake corona ook niet behandel. Maar dat lukt mij in zo’n kort stukje ook niet. Mijn vaststelling, dat druk op de zorg afneemt, naarmate er meer mensen gevaccineerd zijn, dat is natuurlijk waar het echt om gaat. En, die druk is slecht voor het zorgpersoneel en voor hen, die dringend zorg behoeven. In het licht van deze vaststellingen lijkt mij heel veel toegestaan, om die vaccinatiegraad te verhogen. En of een verplichting tot gebruik van QR-codes daaraan bijdraagt, dat is een instrumentele vraag, waarop van tevoren geen eenduidig antwoord kan worden gegeven.

 7. “daarnaast zijn er ook studenten die geen vaccinatiebewijs of testbewijs willen of kunnen laten zien.”

  Ja, en dat zijn precies de mensen die je wilt buiten houden met deze maatregel! Het is ook makkelijk voor studenten te zeggen dat onderwijs en recht is waarvoor je niemand mag buitensluiten maar hebben de docenten geen recht om veilig te kunnen werken? Onuitvoerbaar? Je hoeft de controle niet naast de ingangen van het gebouw te doen maar waarom niet bij entree van de collegezaal?

  • Je haalt nu docenten erbij. Maar wat vinden de docenten hier zelf van? Hun mening heb ik niet naar voren zien komen in dit filmpje.
   Je gaat er vanuit dat zij “veilig” willen werken, maar wellicht hebben ze al corona gehad of zijn ze niet bang of zijn ze zelf gevaccineerd (en dus voor een paar maanden beschermd tegen ernstige klachten).
   Daarbij, wat is veilig? Studenten met vaccinatie kunnen ook besmettelijk zijn en corona doorgeven.

   • Ik ben zelf een docent en dacht dat dat misschien duidelijk was uit wat ik schreef. Ik geloof absoluut niet in het verplicht maken van vaccinaties. Verplicht maken dat mensen zich laten testen zodat we een lockdown kunnen vermijden en terug moeten gaan naar online lesgeven? Daar ben ik 100% voor

 8. Als je echt vaccineren wilt stimuleren, dan moet je
  lang van te voren aankondigen dat
  zo’n pas word ingevoerd in deze situatie,
  zodat ongevaccineerden zich in die tijd kunnen vaccineren
  en volledig gevaccineerde status kunnen bereiken.

  Als er niet de mogelijkheid is om aan deze nieuwe regels
  te voldoen door nu meteen een 2G systeem in te voeren,
  dan weiger je deze mensen simpelweg.

  Ik ben bijvoorbeeld een paar weken
  geleden met vaccineren begonnen,
  ook omdat ik de bui al zag hangen.
  Maar een aanpassing van deze
  regels op een tijdschaal van een week,
  zou problemen geven als ik niet een paar weken geleden
  met de eerste prik begonnen was.

  Maar dat is alleen als je vaccineren wilt stimuleren.
  Als je andere beleidsdoelen hebt,
  dan zijn ook andere overwegingen relevant.

  Hopelijk wordt het een genuanceerde discussie,
  niet alleen gedreven door angst, maar ook door rede.

 9. Mooi om te zien dat zowel Daan als Marie niets snappen van statistiek, en Daan er zelfs een politieke kleur aan weet te geven!
  Ongelooflijk zeg, als je kritiek hebt op een statistisch onderzoek, zorg er dan in ieder geval dat je weet waar je over praat.

 10. Het argument “elke maatregel om het aantal vaccinaties te verhogen, is goed” gaat volledig voorbij een de beginselen proportionaliteit en subsidiairiteit. Ook “ik heb er zelf geen last van, dus vind het wel prima” is nietszeggend. Of nog erger: “Yes it is goed, to make sure everyone is healthy”: gezondheid blijkt niet uit een groen vinkje. “Beter een QR-code dan een lockdown” is een vals dilemma. Er zijn ook andere opties.

  Recht op onderwijs is universeel, en zou altijd moeten gelden, niet alleen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Of je nou gevaccineerd bent of niet, een QR-code hebt of niet, of een smartphone hebt of niet.

  • Eindelijk iemand die het snapt. De argumentatie van de voorstemmers rammelt echt aan alle kanten. Kritisch denkvermogen kweken bij de studenten zou bij de RUG wat hoger op het prioriteitenlijstje mogen.

 11. Goede relativering van de cijfers Marie.

  Mijn kanttekeningen bij de coronapas: Ook gevaccineerden kunnen het virus nog verspreiden. Dus blijft het belangrijker om goed handen te wassen, evenals ventileren en verstandig omgaan met afstand houden; daar hoort ook bij dat je elkaar de ruimte geeft. En natuurlijk is het goed om je eigen weerstand tegen ziekten op peil te houden.

 12. Dit is geen valide onderzoek geweest. Menig student heeft niets geweten van dit onderzoek. De studenten die zijn ondervraagd zijn slechts een greep uit een veel groter aantal mensen. Ik vind het bijzonder dat een universiteit statements als dit durft te maken na zo’n zwak onderzoek. Verbazen doet het mij dan weer niet, de linkse propaganda is men naar hun bol gestegen.

 13. Het is een beetje jammer dat niet elk student van de RUG de gelegenheid heeft gekregen om aan de vragenlijst deel te nemen. De resultaten van deze steekproef zijn dan ook niet te generaliseren naar alle RUG studenten. Ze zijn niet eens te generaliseren naar alle Ukrant lezer. Voor een betrouwbaar resultaat hadden alle lezer de gelegenheid moeten krijgen om deel te nemen. Dit lijkt me niet gebeurt. Als regelmatige Ukrant lezer heb ik in ieder geval niets zien langs komen. De resultaten van de vragenlijst beperken zich dan ook maar slechts tot de 200 ondervraagden. Niet meer dan dat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in