GSb: Doe als Leiden

De gemeente Leiden heeft bepaald dat studentenhotels hun bewoners huurcontracten moeten aanbieden. De Groninger Studentenbond (GSb) hoopt dat Groningen volgt.
Door Simone Harmsen

De gemeenteraad in Leiden nam afgelopen donderdag een motie aan waarin staat dat studentenhotels in de stad zich aan het huurrecht moeten houden. Aanleiding was het plan van de Universiteit Leiden om een studentenhotel te openen.

Het is voor het eerst dat een gemeente een dergelijke beslissing neemt over studentenhotels. Daar is al langer commotie over, omdat de hotels de huurrechten van bewoners aan hun laars zouden lappen. De GSb vindt dat ook The Student Hotel Groningen huurcontracten moet aanbieden.

Puntensysteem

De GSb heeft bezwaar tegen de constructies die The Student Hotel Groningen gebruikt. Dat wordt gezien als studentenhuisvester, maar het hoeft zich bijvoorbeeld niet aan het puntensysteem te houden. Op die manier is het mogelijk dat het hotel voor een kamer van 18 vierkante meter 635 euro vraagt, terwijl dat volgens het puntensysteem ruim 200 euro goedkoper uitvalt, stelt de GSb.

Voorzitter Christiaan Brinkhuis: ‘Het maakt het ook mogelijk dat je je als hotel kunt voordoen als studentenhuisvester, maar tegelijkertijd de bewoners eruit kan trappen wanneer je wilt. Dit deugt voor geen meter.’ Aan de kwaliteit van de voorzieningen die het hotel biedt, twijfelt de bond overigens niet, stelt Brinkhuis.

De komende tijd gaat de GSb proberen ook de gemeente Groningen tot actie te bewegen. Brinkhuis: ‘We hebben gesprekken met verschillende partijen in de Groningse gemeenteraad, waaronder D66 en de SP, om ook hier een soortgelijke motie op tafel te krijgen.’

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties