Zo’n vijftig Groningse studenten reisden vrijdag af naar Den Haag om te protesteren tegen de langstudeerboete. ‘Als we niet de straat op gaan, gaat de regering haar eigen gang.’
Het is negen uur ‘s ochtends en een groep studenten staat bij elkaar te schuilen voor het station, in afwachting van de bus die ze naar Den Haag zal brengen. Het mistige, miezerende weer past goed bij de reden van hun reis: de demonstratie tegen de langstudeerboete van 3000 euro die het kabinet in wil voeren voor studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie.
‘De regeringsplannen zijn een slechte zaak’, zegt Jitske Wielers, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb) die het gratis vervoer regelde. ‘Dit is echt heftig, dus we moeten iets doen. Ik hoop dat we genoeg mensen inspireren dat onze stem van Groningen tot Den Haag gehoord wordt.’
Internationale studenten
Hoewel de demonstratie in het Nederlands is, zijn veel van de bijna duizend aanwezigen internationale studenten. Ook onder de Groningse delegatie – leden van onder meer de GSb, Internationale Socialisten en de jeugdafdeling van de PvdA, de Jonge Socialisten – bevinden zich flink wat internationals.
‘Dit raakt iedereen’, legt Ilinca, een Roemeense student kunstmatige intelligentie, uit. ‘De bezuinigingen, deze boete: ze verhogen de drempel om te studeren. Als we niet de straat op gaan, gaat deze regering haar eigen gang.’ Daarom heeft ze haar zus, eerstejaars RUG-student, ook overgehaald om mee te gaan.
Mars door de stad
De demonstratie trapt om 12 uur af met toespraken van onder meer de Landelijke Studentenvakbond over de moeilijkheden waar studenten mee te maken krijgen door de langstudeerboete, de bezuinigingen in het onderwijs en de verlaging van de basisbeurs.
‘De langstudeerboete is geen financiële kwestie, maar een strafmaatregel’, zegt een van de sprekers. ‘Ze hebben wel geld voor oorlogen, maar niet voor onderwijs’, zegt een ander. Daarna begint een mars door de binnenstad, waarbij leuzen klinken als ‘vecht, vecht, vecht, onderwijs is een recht’, ‘pleur op met je boete’ en ‘studentenstrijd is klassenstrijd’.
Tegen het einde van de mars blokkeert de politie de weg: het is niet de bedoeling dat de demonstranten opnieuw naar de Koekamp gaan. Maar na overleg mogen ze toch hun weg vervolgen.
Positief gevoel
De Groningse studenten hebben een positief gevoel overgehouden aan het protest, zeggen ze. ‘Ik vond het niet prettig dat er zoveel politie was. Maar we hebben onze stem luid laten horen en dat is goed. De wil en het enthousiasme om door te gaan is er’, zegt GSb-bestuurslid Kayla Johansyah.
‘De demonstratie was veel linkser dan ik had verwacht, in elk geval de leuzen’, zegt een Hongaarse natuurkundestudent. ‘Dat verbaasde me wel. Maar ik ben blij dat er zoveel mensen op kwamen dagen.’