Gronings kamerleed #5: Je borg terugkrijgen

In een stad met duizenden studenten en niet genoeg kamers gaat het vanzelf een keer mis. UKrant belicht de meest voorkomende problemen op de kamermarkt en geeft tips. In de laatste aflevering: wat als je je borg niet terugkrijgt? 

Woede en ongeloof streden om voorrang bij Anna (een pseudoniem) toen ze zich realiseerde dat ze haar 650 euro vaarwel kon zeggen. Ze was net verhuisd naar een nieuwe kamer in het Martini House, een wooncomplex voor internationale studenten bij het Stadspark in de buurt, toen eigenaar DJB Vastgoed failliet ging.  

Anna en de andere huurders kregen van de nieuwe eigenaar te horen dat ze binnen 24 uur hun nieuwe contract moesten tekenen, en dat ze anders uit hun kamer gezet zouden worden. In het contract stond echter een specifieke bepaling: de huurders hoefden de nieuwe huisbaas geen borg te betalen, maar ze moesten de 650 euro borg die ze al betaald hadden terugvragen bij DJB.

‘Ik was bang om dakloos te worden en ik kende de Nederlandse wet niet’, legt Anna uit. En dus tekende ze het contract.

Toen ze daar weg ging, nam ze contact op met DJB om haar borg terug te vragen. ‘Maar zij zeiden tegen me dat ze me niet terug konden betalen vanwege hun faillissement. Ik heb er nu echt spijt van dat ik met die eis van de nieuwe eigenaar akkoord ben gegaan.’  

Schulden overnemen

Als een verhuurder failliet gaat, neemt de nieuwe eigenaar van een pand doorgaans niet alleen alle bezittingen over, maar ook alle schulden, zegt Denise Zonnebeld, oprichter van huuradviesbureau Frently. Dat betekent dat hij er verantwoordelijk voor is om de borg terug te betalen als een huurder vertrekt. Maar de studenten in Martini House zagen af van het recht om hun borg op te eisen bij de nieuwe eigenaar toen ze dat contract tekenden.

‘Het is nu lastig vast te stellen of dit legaal is of niet’, zegt Zonnebeld. ‘Het beste wat de huurders kunnen doen is de rechter hierover laten beslissen.’

Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat je begrijpt wat er in een contract of overeenkomst staat voor je hem tekent en dat je je bewust bent van de gevolgen. Zeker internationale studenten adviseert ze om een expert in te schakelen om het contract toe te lichten voor je een besluit neemt.

Sugar Homes

Robin van den Berg-Markus van de Bond Precaire Woonvormen drukt studenten die hun borg niet terugkrijgen ook op het hart om een expert in te schakelen die bekend is met het huurrecht.

De Bond Precaire Woonvormen werkt momenteel samen met voormalige huurders van het Sugar Homes-complex die hun 750 euro borg niet terug hebben gekregen. Eigenaar STHO zegt het geld te gebruiken om de energierekening van te betalen, maar de huurders willen hun borg terug en vinden dat STHO een aparte rekening voor de energiekosten moet sturen.

Door de taalbarrière en hun onbekendheid met de Nederlandse wet is het voor internationale studenten heel lastig om tegen hun huisbaas op te komen, zegt Van den Berg-Markus. ‘We hebben ze alles in begrijpelijke termen uitgelegd. Anders zouden de huurders misschien overdonderd zijn door alle informatie.’

Volgende stappen

Als huurders hun rechten eenmaal begrijpen, moeten ze hun huisbaas beleefd maar duidelijk verzoeken om hun borg te retourneren, adviseert Van den Berg-Markus. En geef ook aan welke stappen je anders daarna gaat nemen: ‘Zeg bijvoorbeeld dat je de vakbond erbij haalt als de verhuurder je negeert of je rechten schendt.’

Als dat niet werkt, ‘zoek dan de openbaarheid op’, zegt Van den Berg-Markus. Verhuurders of gebouwbeheerders willen de kwestie vaak liever discreet oplossen, omdat ze mogelijk niet helemaal legaal bezig zijn. Daarom organiseerden de huurders van de Sugar Homes afgelopen december een protest op de stoep van de gebouwbeheerder. Negentig huurders stuurden ook een aanmaning.

Geen van die acties heeft tot nu toe het gewenste effect gehad. En dus bereiden ze zich nu voor op de laatste stap: een rechtszaak. 

Gratis hulp voor huurders

Hulp nodig? Meerdere organisaties in Groningen bieden gratis advies en hulp als je een huurprobleem hebt: 

  • Frently richt zich op studenten die denken dat ze te veel huur of servicekosten betalen. 
  • Bond Precaire Woonvormen geeft juridische tips en praktische hulp aan huurders met een tijdelijk contract of onzekere woonsituatie.
  • Steunpunt Huren Groningen biedt juridisch advies en bemiddelt tussen huurders en verhuurders.
  • Het Juridisch Loket beantwoordt juridische vragen over allerlei onderwerpen, ook over wonen.
  • Robin Hood helpt als je denkt dat je te veel huur of servicekosten betaalt, of als er sprake is van achterstallig onderhoud. 

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties