De NVAO beoordeelt van tijd tot tijd alle opleidingen van het Nederlandse hoger onderwijs. In 2017-2018 waren de medische opleidingen aan de beurt. Een commissie onder leiding van reumatoloog Ferry Breedveld beoordeelde de opleidingen onder meer op een zelfgeschreven kritische reflectie en een selectie van eindwerken. De commissie sprak met studenten, docenten en begeleiders, alumni en leden van de opleidings- en examencommissie.
Alle Nederlandse geneeskundeopleidingen voldoen aan de voorwaarden en krijgen voor de komende vijf jaar accreditatie. Maar over de RUG, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Maastricht is de NVAO in het bijzonder te spreken. Daar hebben zowel de bachelor als de master geneeskunde het oordeel ‘goed’ gekregen.
‘Hard gewerkt’
De visitatiecommissie is ‘onder de indruk van de doordachte wijze waarop de Groningse onderwijsvisie wordt omgezet in werkvormen’, zo staat in het eindrapport te lezen. Ook is de commissie tevreden over de hoeveelheid personeel en de kwaliteit van de docenten, beoordeelt ze de eindkwalificaties als ‘excellent’ én is ze positief over de veranderde manier van beoordelen in de master. Masterstudenten krijgen nu meer kwalitatieve feedback in plaats van cijfers; een ‘grote verbetering’, aldus de NVAO.
Marian Joëls, de decaan van de medische faculteit, is blij met het oordeel. ‘We hebben hier met elkaar hard aan gewerkt.’ Geneeskunde heeft accreditatie gekregen tot 2024. Daarna gaat de NVAO de opleiding opnieuw bekijken.