Kritiek op ontgroening

De ontgroeningspraktijken bij sommige studenten-
verenigingen kunnen nog steeds niet door de beugel, vindt de Personeelsfractie in de universiteitsraad. De partij wil dat er maatregelen worden genomen.
Door Peter Keizer

‘Stuitend, mensonterend’, reageert fractievoorzitter Bart Beijer na het zien van foto’s van de ontgroeningen uit de recente almanakken van Vindicat en Albertus. Op één foto is te zien hoe een eerstejaars, hoofd besmeurd met eten en ogen dichtgeknepen, door drie man tegen een tafel wordt geduwd. Op andere wordt iemand bij de kraag gegrepen en tegen de grond gedrukt. En op een kampfoto is te zien hoe een student op z’n buik ligt, stok in zijn mond, terwijl een ouderejaars bovenop hem ligt.  ‘Het is niet meer van deze tijd’, zegt Beijer.

Drie jaar geleden riep de personeelspartij de studentenverenigingen op om kritisch naar hun ontgroeningen te kijken. ‘Ontgroen met fatsoen’, drukte de partij de verenigingen op het hart. ‘Maar met die opmerkingen is niets gedaan’, concludeert Beijer.

De personeelsleden hebben geen directe bemoeienis met de introductietijd van de verenigingen. Maar de universiteitsraad gaat wel over de verdeling van het profileringsfonds, waaruit de bestuursbeurzen worden betaald. ‘Misschien zouden besturen van verenigingen die op deze manier ontgroenen geen beurs meer moeten krijgen’, oppert Beijer.

Eigen identiteit

De studentenpartijen in de universiteitsraad gaan daar echter niet in mee, denkt Beijer. ‘Ze doen er wat lacherig over. Ze durven volgens mij er niets aan te doen uit angst voor verlies van stemmen.’

Lijst Calimero denkt er niet aan om in te grijpen in de ontgroeningen. ‘De verantwoordelijkheid voor de introductietijd ligt helemaal bij de verenigingen zelf’, meent fractievoorzitter Nathalie Niehof. ‘We vinden het ook belangrijk dat de verenigingen hun eigen identiteit behouden, daar willen we niet aan morrelen. En het is aan de studenten zelf of ze zich bij een vereniging met een ontgroening willen aansluiten of niet.’

Veiligheid

De Advies Commissie Introductietijden (ACI) van de RUG adviseert de studentenverenigingen over de veiligheid van studenten tijdens de introductieperiode en is het aanspreekpunt bij incidenten. Maar de commissie reageert pas als de verenigingen zelf een incident melden.

‘De ACI doet er niks aan’, zegt Beijer. ‘Volgens de commissie zijn er nauwelijks tot geen meldingen. Maar studenten die dit ondergaan mopperen zelf niet, omdat ze er bij willen horen’

Voorzitter Alexander van ’t Hof van de studentenpartij SOG is het daar niet mee eens. ‘In het verleden heeft de ACI goed gefunctioneerd. Als er wat fout gaat, staat het in een rapport dat wordt besproken in de universiteitsraad. En er wordt ook naar gehandeld. Het is niet voor niks dat er al jaren geen problemen meer zijn geweest’, zegt hij.

‘En als de Personeelsfractie vindt dat de ACI niet goed functioneert, dan moet ze met voorbeelden komen. We hebben veel contact met de verenigingen, en daaruit blijkt dat het goed gaat. Als de personeelsfractie grote problemen constateert, dan bespreken we die graag’, zegt Van ’t Hof.

Controle

Rector Marijn Achtereekte van studentenvereniging Vindicat nodigt de personeelspartij uit om in gesprek te gaan over de ontgroeningen. ‘We houden ieder jaar een evaluatie van de ontgroening, samen met onder andere oud-leden en de eerstejaars’, zegt hij.

De introductieperiode is intensief, geeft Achtereekte toe. ‘Maar we controleren heel goed of mensen zes uur slaap krijgen bijvoorbeeld. Dat doen we op de vereniging, en tijdens kamp draagt de kampleiding daarvoor verantwoordelijkheid.’

Fysiek contact is niet gebruikelijk, zegt de rector. ‘Je moet vooral veel verhalen aanhoren. Het is wel zwaar, tijdens de binnenweek zit je lang op een bankje te luisteren. Dat vond ik zelf het zwaarst tijdens de ontgroening.’

Update:
De taak van de ACI is het adviseren van studieverenigingen en studentenverenigingen bij hun plannen voor de introductietijd, reageert ACI-voorzitter Jan Borleffs. De commissie heeft dus geen verantwoordelijkheid voor de controle of naleving ervan. ‘De verenigingen zijn daar zelf verantwoordelijk voor’, zegt Borleffs.

De verenigingen moeten incidenten melden bij de commissie. ‘Op die manier kan de ACI behulpzaam kan zijn bij een goede afhandeling van het incident. Het belangrijkste doel op dat moment is de gezondheid van de student’, aldus de voorzitter.

Ook geven de verenigingen de telefoonnummers van leden van de ACI aan de eerstejaars en hun ouders. Borleffs: ‘De ACI reageert op meldingen van welke aard dan ook, onderzoekt de toedracht van een incident en de wijze waarop het is afgehandeld en adviseert over hoe het de volgende keer voorkomen kan worden.’

Update 2:
De foto’s die oorspronkelijk bij dit artikel stonden, zijn voorlopig van de site verwijderd vanwege een verschil van mening tussen de UK en Vindicat over beeldrechten. De foto’s waren afkomstig uit de almanakken (2015 en 2016) van Vindicat en Albertus Magnus.

Update 3:
Na inwinnen van juridisch advies heeft de UK-redactie besloten de eerder verwijderde foto’s opnieuw te publiceren.

Engels

11 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties