Voetbalclub Forward: Vrouwen zijn welkom, maar melden zich niet aan

Er klopt niets van dat studentenvoetbalvereniging GSAVV Forward vrouwen uitsluit, zegt clubvoorzitter Daniël Mijnders. Een vrouwenelftal zou welkom zijn, maar daarvoor melden zich niet genoeg vrouwen aan.

Mijnders begrijpt niet hoe bij het CUOS, de organisatie die de RUG adviseert over de toekenning van bestuursbeurzen, het beeld is ontstaan dat de vereniging vrouwen actief weert. ‘We vragen ons echt af waar dat vandaan komt.’

Dat dreigt nu grote consequenties te hebben. Het CUOS adviseert de RUG om Forward geen bestuursbeurs meer te geven. Een vereniging die niet open staat voor vrouwen zou niet passen bij een universiteit die diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft staan.

Cultuurverandering

De universiteitsraad en RUG-bestuur, die de adviezen van het CUOS vorige week bespraken, gingen grotendeels mee in deze redenatie. Alleen studentenpartij SOG vroeg zich hardop af of bestuursbeurzen schrappen wel de juiste methode is om een cultuurverandering teweeg te brengen.

Maar, vraagt Mijnders zich af: hoe vorm je een vrouwenteam, als vrouwen zich niet aanmelden? 

‘We hebben recent ook contact opgenomen met de KNVB om te vragen naar de vrouwencompetitie op zondag en de KNVB zei ons dat die er niet is in de regio Noord.’ Dus al zouden er genoeg aanmeldingen zijn, dan zou een vrouwenteam alleen tegen zichzelf kunnen spelen, aldus de voorzitter.

Derde klasse

De Knickerbockers en Oranje Nassau spelen wel al jaren competitie met vrouwenteams. Maar het verschil is de klasse waar ze in uitkomen. Zo hebben die verenigingen beide een team dat in de Hoofdklasse A speelt en heeft Oranje Nassau ook een team in de Eerste Klasse B.

‘Ons eerste mannenteam speelt derde klasse’, zegt Mijnders. ‘Dat is flink wat niveaus lager dan de hoofdklasse.’ Zou Forward een vrouwenteam kunnen samenstellen, dan verwacht Mijnders dat die van hetzelfde niveau zou zijn als het mannenteam. En daar is in de regio Noord dus geen competitie voor.

‘Ik hoop dat het beeld verandert dat wij mensen volledig uitsluiten’, zegt Mijnders. De universiteitsraad spreekt donderdag nogmaals over de adviezen van CUOS en neemt er dan een besluit over.

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties