Nijenborgh 4 – het natuur- en scheikundegebouw op Zernike – verbruikt in een koude maand zo’n 1,2 miljoen euro aan gas. Het oude en slecht geïsoleerde pand heeft overal enkel glas en tocht aan alle kanten.
Dat moet anders, vonden medewerkers en studenten, en dus waren ze afgelopen vrijdag druk bezig om isolerende folie aan te brengen op de ramen en weerkaatsende folie achter de radiatoren te plakken. Zo hopen ze het verbruik met ongeveer 30 procent te verminderen.
Bij verduurzaming gaat het om het op een juiste manier aanpakken, een nieuw pand kost natuurlijk veel meer en is waneer het nog te gebruiken valt niet duurzaam. Ook gaat het hier niet alleen om de folie op de ramen of achter de radiaotren, maar dit is het begin van vele andere aanpassingen die een grotere verandering terweeg zullen bregen in de gehele RUG. Het is een goed begin!
We laten ons bij FSE niet uit het veld slaan door wat niet kan, maar doen wat wél kan! (En natuurlijk is deze maatregel eerst getest…). We hopen zo snel mogellijk naar de Feringa Building te kunnen verhuizen waar dit soort McGyver-oplossingen niet meer nodig zullen zijn. Maar tot die tijd doen we wat we kunnen.
En we doen bij onze faculteit nog veel meer om energie te besparen; grote ingrepen en kleinere.
Ik ben hartstikke trots op deze groep mensen (en anderen die niet in het filmpje zitten) die letterlijk de handen uit de mouwen steekt voor energiebesparing.
Esther Marije Klop
PhMiddelen Faculteitsbestuur FSE
Alsof een beetje folie gaat helpen om een ongeïsoleerd lek pand warm te houden.
Hebben jullie hier werkelijk voor gestudeerd of zijn jullie “wetenschappers” echt zo dom?
Ja dat gaat inderdaad helpen en nee daar hebben ze niet voor gestudeerd.
Als deze quasiwetenschappers, waaronder jij blijkbaar ook, eens hun hersenen gebruiken zouden ze begrijpen dat isoleren de enige manier is om een pand warmte vast te laten houden.
Je hoeft niet boos te worden, ook al is het dan intranet en heb je kennelijk een hekel aan wetenschappers. Als jij je best doet zou je misschien begrijpen dat isolerend folie aanbrengen en ‘isoleren’ iets met elkaar te maken hebben.
Omhul het geheel maar met een sarcofaag, dat krot ziet er van buiten toch al uit alsof het sinds 1986 in Tsjernobyl staat te verpauperen.
Geniale reactie XD
En zoals het wetenschappers betaamd hoop ik dat in deze ruimtes metingen worden verricht om te zien of het gebruik van folie ook daadwerkelijk een besparing op gaat leveren
Wat zouden ze in die ruimtes moeten meten? Als het goed is blijft de temperatuur constant gedurende de dag, maar dan met een lager gasgebruik. Dat gasgebruik kunnen ze gewoon uit de gasrekening aflezen aan het eind van de maand.