Europese bachelorstudenten blijven weg van de RUG: 14 procent minder inschrijvingen (UPDATE)

Er zijn dit jaar 14 procent minder nieuwe Europese bachelorstudenten begonnen aan de RUG; de scherpste daling in jaren. De RUG wijt dit aan de kabinetsplannen om van Nederlands weer de hoofdtaal van universiteiten te maken.

De daling bij de RUG is een stuk hoger dan landelijk (gemiddeld 9 procent). Alleen de Vrije Universiteit Amsterdam verliest meer; die ziet een afname van 23,5 procent.

‘Ik denk dat de reputatie van Nederland hierdoor verslechterd is’, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. Het kabinet Schoof wil de Wet internationalisering in balans zo snel mogelijk doorvoeren en zo het aantal internationale studenten terugdringen. 

Geen actieve werving

Dat lijkt dus effect te hebben. De daling van het aantal Europese internationals zette vorig jaar al in: toen kwamen 9 procent minder internationale bachelorstudenten naar Groningen. 

Ze wijst erop dat de RUG in 2020 stopte met het actief werven van Europese studenten. ‘Wij staan sindsdien niet meer op internationale beurzen of andere evenementen waar je normaal met een marketingteam heen zou gaan’, zegt ze. ‘Ik denk dat de combinatie van die twee ervoor gezorgd heeft dat de instroom echt lager is.’ 

Meer Nederlanders 

Tot verbazing van de RUG is het aantal Nederlandse bachelorstudenten juist met 2,5 procent toegenomen. Wat daar de verklaring voor is, weet de universiteit niet precies. ‘Dat onderzoeken we nog.’

Ten opzichte van vorig jaar verliest de RUG in totaal bijna anderhalf procent nieuwe bachelorstudenten: van 6983 vorig jaar naar 6885 dit jaar. Het aantal internationals van buiten de EU is wel gestegen, met 5 procent. 

Twee jaar op rij

‘We zien nu twee jaar op rij een daling’, zegt Caspar van den Berg, voorzitter van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. ‘Ook voor vakgebieden waar de arbeidsmarkt om mensen staat te springen.’

Volgens Van den Berg zorgen de bezuinigingsplannen van het huidige kabinet voor ‘een ongerichte kaalslag’ waardoor het voortbestaan van opleidingen ook voor Nederlandse studenten in gevaar komt. Hij begrijpt niet hoe Nederland vol op de rem trapt en bezuinigingen inplant, terwijl ‘iedereen ziet dat we ieder talent de komende jaren keihard nodig hebben’.

Dit bericht is na publicatie aangevuld met landelijke cijfers en de reactie van Universiteiten van Nederland.

Lees ook:

Engels

10 REACTIES

10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties