Het kampleven op het Harmonieplein is zijn tweede week ingegaan. Er is een ‘winkeltje’ waar gratis voedsel en water is te krijgen, een boekenkast, een medisch centrum en meer.
De demonstranten brengen hun tijd door met kletsen en praten en discussiëren met bezoekers. Ze volgen workshops, houden het plein schoon en koken.
‘s Nachts slapen enkele demonstranten op gedoneerde luchtbedden, maar de meesten liggen gewoon op dekens of yogamatten. Ze hebben ook om beurten nachtdienst. ‘We werken allemaal samen’, zegt woordvoerder van het kamp Laleh Al-marjani.
Uitputting
De meesten slapen meerdere nachten achter elkaar in het kamp en gaan elke derde nacht naar huis om in hun eigen bed de nacht door te brengen. Zo voorkomen ze uitputting, want in het kamp slapen is moeilijk.
Na de spanningen in de eerste week is de stemming in het kamp ontspannen, maar de kampeerders blijven op hun hoede. ‘Het is nog steeds een stressvolle situatie, we kamperen midden in de stad’, zegt Laleh.
Onveilige omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de gemeente ingrijpt. ‘We zijn soms bang dat ze een manier zullen vinden om ons het kamp uit te zetten en ons hier weg te halen.’
Regen
De demonstranten hebben plastic zeilen als overkapping boven de tenten gehangen om de regen buiten te houden. Er is een medische tent en ook zijn er brandblussers en vluchtroutes aangebracht in geval van nood. Ze hopen ook binnenkort elektriciteit en een draagbaar toilet van de gemeente te krijgen.
Ondertussen wordt het kamp dag en nacht bewaakt en dat is nodig. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de demonstranten belaagd door een groep jongeren. Er is beveiliging van de universiteit, aan het Harmoniegebouw hangt een camera, de politie komt dagelijks langs.
Voor Laleh is het kamp meer ontspannen dan andere, zoals Utrecht, waar de politie wel ingreep. In Groningen mag het kamp voorlopig blijven. ‘We kunnen hier twee maanden blijven als we dat willen. We hebben de energie, we hebben de mensen. Je kunt ons niet zomaar negeren.’