Draaiorgel

Foto Reyer Boxem

Draaiorgel

Drukke plekken waar het gevaar van besmetting groot is, kun je makkelijk voorkomen. Zet er een draaiorgel neer, bedenkt student-columnist Bauke van der Kooij. ‘Een boete van 95 euro is niet fijn, maar een draaiorgel gun je je ergste vijand niet.’
Door Bauke van der Kooij
9 februari om 11:48 uur.
Laatst gewijzigd op 6 september 2021
om 9:02 uur.
februari 9 at 11:48 AM.
Last modified on september 6, 2021
at 9:02 AM.

Na alle ellende van de lockdown had ik de behoefte om mijn hoofd leeg te maken in de natuur. Even rustig een stukje lopen. Maar ‘even rustig lopen’ was er niet bij. Alsof de Herestraat zich had verplaatst naar een natuurgebied: links mensen, rechts mensen, voor mensen en achter mensen.

Iedereen was ofwel bezig met wat in studententaal een ‘lawa’ (lange wandeling) of een ‘kowa’ (korte wandeling) heet. Zigzaggend door de menigte kon ik af en toe een glimp van een boom opvangen.

Nu is de vraag: hoe voorkom je deze drukte? Hoe kun je toch rustig wandelen, als iedereen hetzelfde idee heeft als jij? De oplossing: koop een draaiorgel, en neem deze mee. Of, makkelijker, koop een Bluetoothspeaker en draai keihard draaiorgelmuziek.

Niemand in Nederland houdt van draaiorgelmuziek. Er zijn veel dingen die ik mis uit het pre-coronatijdperk, maar draaiorgels horen daar absoluut niet bij. Zet daarom een geluiddempende koptelefoon op (helpt ook tegen koude oren) en je hebt er zelf helemaal geen last van.

Zigzaggend door de menigte kon ik af en toe een glimp van een boom opvangen

Ik kan je garanderen dat op deze manier niemand bij je in de buurt komt. En mocht er iemand zijn die het toch leuk vindt, heb je ook nog eens de kans dat je een euro in je centenbak krijgt.

Trouwens, deze tip mag ook gebruikt worden door handhavers. De rellen in Eindhoven waren nooit gebeurd als er ergens in het centrum een draaiorgel had gestaan. Zet op te drukke plekken een draaiorgel neer, en alle drukte verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Dat is ook een goede manier om de avondklok te handhaven: een politieagent die je een bekeuring van 95 euro geeft is natuurlijk niet fijn, maar al fietsend of wandelend geterroriseerd worden door een draaiorgel, dat gun je je ergste vijand niet.

Dus als je een student bent en de kans gemist hebt om coronatests af te nemen of bron- en contactonderzoek uit te voeren, niet getreurd. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan deze samenleving en het virus bestrijden: koop een draaiorgel en ga op een drukke plek staan.

Maar blijf alsjeblieft uit de buurt van mijn huis.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties