Doe geen Summer School, bezoek je oma

Student-columnist Bauke van der Kooij zit het hele jaar al op de uni, dus wat hem betreft: géén Summer School.

Summer Schools zijn volgens de universiteit een goede manier om je academische kennis en skills te verbreden, je netwerk uit te breiden en experts en medestudenten te ontmoeten. Kortom: hetzelfde als je normale curriculum, maar dan net wat anders.

Ondertussen heb jij het hele jaar al hard gewerkt, dus het laatste waar je op zit te wachten is waarschijnlijk nog meer gastcolleges, nog meer groepsopdrachten, nog meer presentaties en nog meer universiteit (en bovendien: een summer school kost je al snel een paar honderd euro).

Daarom vijf tips voor dingen die je deze zomer beter kunt doen dan een Summer School, waardoor je afstand van de universiteit kunt nemen, en die bovendien veel leuker zijn.

Ten eerste: zoek een leuk baantje en dan het liefst een baantje ver buiten de universiteit. Denk aan de thuiszorg, in de schoonmaak, als hovenier of ergens in de horeca. Niet alleen zijn het nuttige en (vooral in de thuiszorg) heel dankbare baantjes, je leert er een stuk meer, en daarnaast bouw je ook nog een netwerk op met mensen die niet in je eigen bubbel zitten.

Door te werken met ouderen of dieren leer je dingen die je op de uni niet leert

Je kunt ook (en dat is misschien nog wel beter) ergens vrijwilligerswerk doen. Alleen al in Groningen zijn genoeg plekken (volgens internet meer dan 800) waar je echt ‘ maatschappelijke impact’ kunt hebben, waar de universiteit zo naar streeft. Door te werken met ouderen, dieren of mensen in armoede leer je dingen die je op de universiteit niet leert, en het levert je ook nog eens waardevolle ervaringen op.

Of stop je tijd in een nieuwe hobby waar je gedurende het jaar niet aan toe bent gekomen: ga tekenen, schilderen, leer een nieuw muziekinstrument of een nieuwe sport, begin het boek dat je al jaren in je hoofd hebt of geef je kamer een make-over. Niet alleen leuk, maar je wordt er ook nog eens creatief van en je verbetert je academische leervaardigheden er ook mee.

Ook met een reis kun je je vakantie invullen: kom je met een Summer School in aanraking met veel gelijkgestemden, een biedt nieuwe culturen en ervaringen. Misschien moet je dan niet naar Ibiza gaan (hoewel dat ook helemaal niet erg is), maar al interrailend, backpackend of liftend door Europa kom je verder dan een Summer School je ooit zou brengen.

En tot slot: waarom doe je niet eens een tijdje helemaal niks? Niet al je tijd hoeft productief te zijn. Lekker een paar weken in je huis hangen, nieuwe series kijken, of op bezoek gaan bij je oma om een kopje koffie te drinken. Dan kom jij in september tenminste weer uitgerust in de collegebanken als je medestudenten nog aan het bijkomen zijn.

BAUKE VAN DER KOOIJ

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties