De UK van 13 oktober 2011: Dronken op de snelweg en fietsenchaos in de stad

Waarover schreven wij 10, 20 of 45 jaar geleden? Vanwege ons 50-jarig bestaan duiken we elke week in de archieven. Vandaag gaan we tien jaar terug in de tijd, naar de week van 13 oktober 2011.

Het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) bestond tien jaar geleden ook al. De UK ruimde er op 13 oktober 2011 bijna twee pagina’s voor in (onder de wat kleinerende kop: ‘Zo overtuig je de sukkels in de zaal’), met interviewtjes met de deelnemers van 2011 en met voormalige winnaars van het festival of dat van Cameretten (het grootste cabaretfestival van Nederland, oorspronkelijk door studenten georganiseerd).

Het is ook tien jaar na dato nog steeds leuk om met toen al gevestigde cabaretiers als Micha Wertheim, Bert Visscher en Guido Weijers in de UK terug te blikken op hun eerste podiumervaring, plankenkoorts en veel meer. Micha Wertheim over het eerste: ‘Als je podiumangst hebt, zal daar een reden voor zijn. Dan weet je ergens achter in je hoofd dat het niet deugt.’

Bert Visscher was eerlijk over zijn zenuwen die hij voorafgaande aan elke voorstelling nog steeds had, maar daar had hij wel iets op gevonden: ‘Ik relativeer het gewoon. Je gaat niet dood. De wereld draait gewoon door en morgen drink je weer een wijntje.’ En Guido Wijers, lekker eigenzinnig: ‘Laat je bij het creëren van iets moois nooit leiden door publiek of jury.’

Fietsenchaos

Ook van alle tijden: fietsenchaos. En de verontwaardiging van studenten als de gemeente ingrijpt en alle her en der verkeerd geparkeerde fietsen in een vrachtwagen laadt, die dan door de eigenaar tegen betaling van 25 euro (dat bedrag staat nog steeds) aan de andere kant van de stad weer opgehaald mogen worden.

Dat overkwam student-redacteur Vera Verzijl, die op de opiniepagina van de UK mocht vertellen dat de gemeente daardoor het ‘ecosysteem’ van de gestolen fiets frustreert. Dat zit zo, aldus Vera: als je fiets wordt gestolen, doe je geen aangifte, maar laat je iemand voor jou een fiets stelen.

Ze noemt alle fietsen in de stad een ‘collectieve collectie’, en gappen uit die collectie is kennelijk heel gewoon. Die dief verdient daar een beetje aan (zodat ‘die in zijn behoefte kan voorzien’) en zelf hoef je niet naar huis te lopen. Dat is volgens de auteur een ‘natuurlijk proces in deze stad’ dat nu door de gemeente wordt verstoord.

Dronken op de snelweg

Nog meer van alle tijden: ‘De politie is boos op Vindicat’, zo bericht de UK, omdat twee studenten (woonachtig in Villa Vislucht) bij wijze van ontgroening dronken waren achtergelaten op de snelweg. Zonder geld moesten zij hun weg terug vinden naar Groningen en ja, dan is de autosnelweg wel de kortste en duidelijkste route – ook een dronken Vindicatlid weet dat.

De eerste student werd in de buurt van Winschoten van de weg geplukt nadat een automobilist de politie had gewaarschuwd dat hij de jongen bijna had aangereden. Zijn mede-Vindicater werd korte tijd later een stuk verderop, over de grens met Duitsland, gevonden en door de Duitse politie naar het bureau gebracht. Beiden kregen een fikse boete. ‘Maar dit had ook anders kunnen aflopen’, aldus de politie.

Lees ooko

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties