UKrant bestaat 50 jaar en dat vieren we met een boek

In september is het vijftig jaar geleden dat de Universiteitskrant, tegenwoordig UKrant, voor het eerst verscheen. Dat vieren we onder meer met een jubileumboek over een halve eeuw onafhankelijke journalistiek op de RUG.

Op 1 september 1971 zag het eerste nummer van de Universiteitskrant het licht. Het was het begin van een halve eeuw onafhankelijke journalistiek op de Rijksuniversiteit Groningen; uniek in Nederland.

Dat vieren wij onder meer met het jubileumboek Heb je dat gelezen!, over de rijke en bijzondere geschiedenis van de UK/UKrant, met opmerkelijke anekdotes, bijzondere verhalen, terugblikken van inmiddels beroemde oud-redacteuren en veel meer.

Bevechten

In acht hoofdstukken gaan diverse auteurs nader in op de roemrijke halve eeuw academische pers. Een greep daaruit: hoe onafhankelijke journalistiek op de universiteit niet vanzelf tot stand kwam en ook daarna nog meer dan eens moest worden bevochten, hoe de krant in het begin helemaal niet en later heel veel over studenten schreef, hoe de papieren krant een website werd, hoe het veelgeroemde en even zo vaak verguisde beeldverhaal Mussengang werd gemaakt.

Het voorwoord is van voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur van de RUG, de inleiding van oud-hoofdredacteur Pieter Sijpersma van Dagblad van het Noorden en het nawoord van voormalig student-redacteur, RUG-alumnus van het Jaar 2019 en Pulitzerprijswinnaar Christiaan Triebert.

Het boek (circa 200 pagina’s, hardcover, gebonden, met veel foto’s en illustraties) is op 16 september 2021 verschenen en wordt uitgegeven door uitgeverij Passage in Groningen. De prijs bedraagt 24,90 euro en het is in alle Groningse boekhandels te koop.

‘Heb je dat gelezen!’ is ook direct bij de uitgever te bestellen. Volg dan deze link.

Twee exposities

In het Universiteitsmuseum (Oude Kijk in ‘t Jatstraat 7a) is tot en met 16 december een kleine tentoonstelling te zien over een halve eeuw onafhankelijke journalistiek op de RUG. Toegangsprijs tot het museum is 5 euro. RUG-studenten en -medewerkers kunnen bij vertoon van hun RUG-pasje gratis naar binnen.

In de Universiteitsbibliotheek (Broerstraat 4) loopt tot dezelfde datum de expositie ‘Mussengang; het studentenleven getekend’. Het is een eerbetoon aan de in 2018 overleden Bert Cornelius, tekenaar van de befaamde stripfeuilleton ‘Mussengang’ die in de jaren tachtig en negentig in de Universiteitskrant stond.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties