De RUG in de toekomst: gaan zeven faculteiten fuseren tot één heel grote?

De RUG onderzoekt of ze het aantal faculteiten kan verminderen. In een van de scenario’s gaan zeven faculteiten fuseren tot één grote megafaculteit onder de noemer social sciences and humanities.

Het advies voor een nieuwe facultaire organisatie vloeit voort uit de actieplannen die de universiteit maakt om de dreigende miljoenenbezuinigingen van het kabinet het hoofd te bieden. Het advies is te lezen in de eindrapportage aan het college van bestuur. UKrant heeft deze rapportage ingezien.

Drie scenario’s

Een werkgroep zet daarin drie scenario’s uiteen. Het eerste scenario is dat de faculteiten blijven zoals ze zijn, maar dan moeten ze wel meer samenwerken.

Het tweede scenario is om drie kleine faculteiten onder te brengen bij een grote faculteit. Wijsbegeerte, ruimtelijke wetenschappen en religie, cultuur en maatschappij komen dan onder de vleugels van letteren, rechten, gedrags- en maatschappijwetenschappen of economie en bedrijfskunde.

Het derde en meest vergaande scenario is om deze zeven faculteiten samen te laten gaan in één heel grote Faculteit Social Sciences and Humanities (SSH).

Varianten

Voor het laatste scenario beschrijft de werkgroep twee varianten. In de eerste ontstaat een groot ‘SSH-domein’ waarbinnen alle zeven faculteiten vallen, met een extra bestuurslaag in de vorm van een overkoepelend ‘executive committee’. 

In de tweede variant komt er een grote SSH-faculteit die is onderverdeeld in instituten. De instituten kunnen inhoudelijk de huidige faculteiten zijn, maar kunnen ook ‘sterker inhoudelijk geclusterd’ worden. 

Voor- en nadelen

De werkgroep laat in het midden wat de beste keuze is, wel beschrijft ze de voor- en nadelen. Zo is scenario één de enige optie waarbij de faculteiten een eigen identiteit houden. Ook zijn ‘de lagere transitiekosten en organisatorische rust’ een voordeel. Nadeel echter is dat de ‘complexiteit in besluitvorming’ blijft bestaan en dat het ‘beperkte schaalvoordelen en kwetsbaarheid van de kleinere faculteiten’ oplevert.

In scenario twee en drie – de kleintjes bij de grote of één heel grote faculteit – lopen faculteiten het risico op verlies van de identiteit. Ook brengen beide scenario’s hoge transitiekosten met zich mee en is de uitvoering erg complex. 

In scenario twee zou het voordeel zijn dat er vier gelijkwaardige faculteiten ontstaan en dat besluitvorming en samenwerking worden vereenvoudigd. Scenario drie zou zorgen voor een ‘sterk, zichtbaar blok naast de medische en technische disciplines’ en grote schaalvoordelen en ‘strategische slagkracht’ opleveren.

Ingewikkeld

Volgens de werkgroep is het belangrijk om draagvlak te vinden bij alle faculteiten. Dit kan nog best lastig zijn, blijkt uit het advies. De decanen van de vier grote faculteiten hebben de voorkeur dat de drie kleintjes bij hen komen. Die zien op hun beurt liever dat de faculteiten blijven wat ze zijn, of dat er één grote SSH-faculteit komt.

Een onafhankelijke procesbegeleider werkt nu met ondersteuning van een werkgroep aan een vervolgadvies, blijkt uit een bericht van het college van bestuur op MyUniversity. De bedoeling is dat de procesbegeleider nog voor de zomer een nieuw advies uitbrengt.

Engels

13 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest
1000


13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties