DAG: Publiek geld naar Yantai

 

De RUG heeft wel degelijk publiek geld in de plannen voor een branch campus in het Chinese Yantai gestoken, hoewel dat door toenmalig minister Jet Bussemaker van Onderwijs nadrukkelijk was verboden. Dat beweert studentenpartij Democratische Academie Groningen (DAG) na onderzoek.
Door Rob Siebelink

DAG baseert zich op gesprekken met RUG-werknemers, publieke documenten en stukken die zij via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) heeft opgevraagd. Zij publiceerde vrijdag haar bevindingen na ruim een jaar onderzoek.

De aanloopkosten voor Yantai waren begroot op een miljoen euro, maar liepen op tot bijna 3 miljoen. Om die kosten te dekken, bedacht de universiteit volgens DAG een financiële constructie waarbij oorspronkelijk publiek geld is gebruikt voor het Chinese avontuur.

Geld schuiven

DAG stelt in het onderzoek dat de RUG met geld heeft geschoven waardoor publiek geld privaat geld werd, om zodoende het verbod van Bussemaker te omzeilen. ‘De RUG vergrootte de private inkomsten door 450.000 euro aan publieke reserves te ‘herclassificeren’ als private reserves’, concludeert DAG-voorman Jasper Been.

Tegelijk werden de uitgaven gedrukt doordat de RUG het aantal Yantai-uren (het aantal uren dat werknemers in het Chinese project staken) kunstmatig laag hield. ‘DAG heeft van 98 medewerkers kunnen achterhalen dat zij geen of te weinig uren hebben toegewezen gekregen voor hun medewerking aan de plannen voor de Chinese campus’, zo staat in het onderzoek.

Vraagtekens

De universiteitsraad zette bij die urenregistratie eerder ook al vraagtekens. Het vermoeden was dat medewerkers mogelijk onder druk zijn gezet om uren die ze gebruikt hebben voor de voorbereiding voor Yantai niet te declareren.

Dat werd indertijd door de RUG met klem ontkend. ‘Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de registratie niet goed is verlopen’, zei een woordvoerder toen. ‘De Inspectie van het Onderwijs heeft onze boekhouding gecontroleerd op dit punt, en heeft aangegeven dat er geen onvolkomenheden gevonden zijn.’

Maar volgens DAG klopt dat niet. Zij beweert op basis van haar onderzoek dat de Onderwijsinspectie juist scherpe kritiek heeft op de gang van zaken. De accountant heeft het ‘herclassificeren’ verder niet wettelijk getoetst omdat het onder haar controle- en rapportagetolerantie grens valt, stelt Jasper Been van DAG.

Richtlijnen

De universiteit ontkent dat er belastinggeld is gebruikt voor Yantai. De RUG heeft net als andere universiteiten private inkomsten, stelt het universiteitsbestuur in een reactie. ‘De RUG heeft altijd binnen geldende richtlijnen hiervoor gehandeld.’ De verantwoording van de RUG is, zegt het college van bestuur, door de Inspectie van het Onderwijs gecontroleerd en akkoord bevonden.

De RUG is jaren bezig geweest met een branch campus in Yantai, waar 10.000 Chinese studenten Nederlands universitair onderwijs zouden krijgen. Binnen de universiteit is daar vanaf het begin veel kritiek op geweest. In februari van dit jaar zette de universiteitsraad een streep door het project-Yantai, waarop het college van bestuur de plannen introk.

Er zou nog wel gekeken worden naar een andere vorm van samenwerking, op faculteitsniveau. Het is onduidelijk hoe het met die plannen staat.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties