Bsa-regeling aangepast

De RUG past toch de regeling voor het bindend studieadvies (bsa) aan. Maar alleen voor studiejaar 2015-2016.
Door Peter Keizer

De plicht voor studenten om de propedeuse te behalen in het tweede jaar is voor dat studiejaar ingetrokken, meldt de universiteit.

Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens is het besluit genomen in afwachting van een brief die onderwijsminister Bussemaker in augustus naar de Tweede Kamer stuurt naar aanleiding van rechterlijke uitspraken. ‘Het universiteitsbestuur heeft besloten deze groep studenten niet in onzekerheid te laten over een eventueel besluit van de minister’, aldus Deekens.

‘Niets mis’

Tot nu toe hield de RUG vol dat er niets mis was met de eigen bsa-regeling, ondanks dat rechters van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) hebben bepaald dat verschillende universiteiten de wet overtreden door extra voorwaarden te stellen na het behalen van het bsa.

Als een student na het eerste studiejaar te horen krijgt dat hij verder mag, dan kan een universiteit volgens de rechters daar geen nadere voorwaarden aan verbinden. De RUG doet dat wel: studenten moeten ook nog alle eerstejaarsvakken binnen twee jaar afronden. Maar de universiteit komt daar nu voor het studiejaar 2015-2016 op terug.

‘Studenten die in het vorige studiejaar een voorlopig positief advies hebben gekregen, kunnen daarmee door met hun studie, ook als zij de propedeuse niet hebben afgerond’, staat op de RUG-site.

In augustus praat het universiteitsbestuur met de studenten en medewerkers van de universiteitsraad over het bindend studieadvies.

De universiteiten van Leiden, Maastricht en Amsterdam (zowel UvA als VU) besloten eerder hun bsa-regeling aan te passen vanwege de rechterlijke uitspraken.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties