Brand in studentenpand Papengang

Op de eerste verdieping van een studentenpand met vijftien kamers aan de Papengang heeft woensdagochtend een brand gewoed. Met een hoogwerker zijn acht mensen uit het pand gehaald. De overige bewoners konden zelf naar buiten komen. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht. 

Tegen Dagblad van het Noorden zei een van de bewoners dat ze het pand erg gevaarlijk vond. ‘De eigenaar is al vaak aangesproken, maar they don’t give a fuck.’

Engels

Studentenkamers als toneel tijdens nieuwe editie Stukafest

Op donderdag 2 mei staat een nieuwe editie van Stukafest gepland. Vijftien Groningse studentenkamers in het centrum zijn eenmalig het toneel van artiesten en muzikanten. Het aanbod varieert van stand-upcomedy tot theater, poëzie en een dragshow. Daarna vindt een afterparty plaats in poppodium Vera. Het festival wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers en duurt van 20 tot 2 uur, verdeeld in verschillende rondes. Kaartjes zijn te koop via de website van Stukafest.

Cao-onderhandelingen met universiteiten vastgelopen

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de universiteiten zijn vastgelopen. De vakbonden vragen om 4,3 procent loonsverhoging en 150 euro bovenop iedere salarisschaal. Ook willen ze afspraken over minder werkdruk, meer sociale veiligheid, vaste contracten voor structureel werk en de bescherming van promovendi, tenuretrackers en postdocs bij ziekte en uitval. Volgens de vakbonden hebben de universiteiten zelf nauwelijks input en ‘verklaarden ze 80 procent van de inbreng niet bespreekbaar’. De bonden vroegen om onderbouwing en hebben die inmiddels gekregen. Op 24 april zijn er online bijpraatsessies van de vakbonden daarover. 

Inspectie: kansengelijkheid en sociale veiligheid verbeteren

Het gaat goed met de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland, stelt de Inspectie van het Onderwijs in haar jaarrapport De Staat van het Onderwijs 2024. Toch is er ook nog genoeg te verbeteren, vindt de inspectie.  Zo moeten onderwijsinstellingen meer actie ondernemen op het gebied van sociale veiligheid en studentenwelzijn en moeten ze docenten meer tijd en ruimte geven om zich te professionaliseren. Aan de overheid adviseert de Inspectie onder meer om de kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten. 

Verhaal van UKrant en Sikkom genomineerd voor Noorderpersprijs

De gezamenlijke productie van UKrant en Sikkom ‘We geven je al eten , wil je ook nog geld?’ over de slechte behandeling van student-werknemers in de Groningse horeca, is genomineerd voor de Noorderpersprijs 2023. In het artikel blijkt hoe vooral internationale studenten, die vaak nergens anders kunnen werken, uitgebuit worden door horecabazen. Zij worden uitgescholden, onderbetaald, moeten extra lange dagen maken en worden soms ook fysiek bedreigd. De jury van Noorderpers staat onder voorzitterschap van hoogleraar Bart Brouwers van de master journalistiek van de RUG. De bekendmaking is maandag 22 april in het Groninger Forum.

Pubquiz om studenten te laten stemmen voor verkiezingen universiteit

Om aandacht te vragen voor de studentenverkiezingen van de universiteitsraad en faculteitsraden (13-17 mei), organiseert de RUG een tweetalige pubquiz met prijzen. De vragen gaan niet alleen over de verkiezingen, maar ook over andere onderwerpen, zoals popmuziek. Tijdens de pauze kun je stemmen. De quiz is op 14 mei van 19 tot 21 uur op drie verschillende locaties: de Bruinszaal in het Academiegebouw, de Plaza in het Duisenberggebouw en Equator, ook op de Zernike Campus. Wie studeert of werkt aan Campus Fryslân, wordt met een bus van Leeuwarden naar Groningen gebracht.

RUG bekijkt deelname aan Wintergoud in de binnenstad

De RUG wil nagaan of ze kan meedoen aan Wintergoud, het nieuwe Groningse winterprogramma waarmee de gemeente en diverse stedelijke organisaties meer leven willen brengen in de binnenstad. Zo keert de ijsbaan terug op de Grote Markt en er komt een reuzenrad. Ook wordt Winterwelvaart (nu nog aan het Hoge der A en het Lage der A) uitgebreid richting de binnenstad.  Dinie Bouwman van de Personeelsfractie in de universiteitsraad vraagt zich af waarom de RUG niet meedoet. ‘We hebben met het House of Connections een aandachtstrekker op de Grote Markt’, zegt ze. ‘De RUG zou onderzoekers hun werk kunnen laten presenteren. We zouden mensen zelfs kunnen lokken met warme chocolademelk.’ ‘Goede tip’, reageert rector magnificus Jaquelien Scherpen. ‘Ik wist hier niet van, maar we gaan er zeker over nadenken.’

Boek over verzetsstrijder en student Anda Kerkhoven

Deze maand verschijnt een nieuw boek over verzetsstrijder en student Anda Kerkhoven. Ze studeerde voor de Tweede Wereldoorlog geneeskunde in Groningen en sloot zich vervolgens aan bij het geweldloze verzet. In maart 1945 werd Kerkhoven daarvoor in de bossen bij Glimmen door de Duitse bezetter geëxecuteerd. Het boek, geschreven door René en Jesper Westra, gaat in op het leven en werk van Kerkhoven en wordt op 23 april tijdens een interviewavond van Studium Generale gepresenteerd.

BNNVARA reconstrueert verhaal van verdronken rechtenstudent

Het nieuwe BNNVARA-programma Van de Wereld reconstrueert het overlijden van de Groningse rechtenstudent Wytze Pennink. Pennink overleed in oktober 2016 nadat hij na een stapavond in het Lopende Diep viel en verdronk. Na zijn overlijden werd een bankje ter nagedachtenis aan Pennink neergezet bij de Kijk in ’t Jatbrug. Het bankje werd door zijn vrienden geplaatst die hem wilden eren en waarschuwen om op elkaar te letten tijdens en na het stappen. De afleveringen van het nieuwe programma zijn vanaf woensdag te streamen op NPOStart.

Vakbonden willen 4,3 procent loonsverhoging

In de cao-onderhandelingen met de universiteiten die 27 maart van start gaan, zetten de vakbonden in op een loonsverhoging van 4,3 procent en een verhoging van iedere salarisschaal met 150 euro. Zo zouden lagere schalen relatief harder groeien dan hogere schalen. Ook moeten de salarisschalen jaarlijks automatisch meegroeien met prijsstijgingen. De bonden willen afspraken maken over het verminderen van de werkdruk, het verbeteren van sociale veiligheid en een diverse werkomgeving. Verder op het wensenlijstje: structureel werk komt gelijk te staan aan een vast contract, docenten die erom vragen krijgen een fulltime contract en promovendi, tenuretrackers en postdocs worden beter beschermd bij ziekte en/of uitval.

Oud-rector Cisca Wijmenga in commissie van NWO

Cisca Wijmenga, de eerste vrouwelijke rector van de RUG (2019-2023), is benoemd als nieuwe voorzitter van de Permanente Commissie Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (PC-GWI). Dat heeft de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) besloten. Wijmenga is hoogleraar humane genetica aan de RUG en het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2015 kreeg ze een Spinozapremie, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd.

Journalistenbond bezorgd om censuur bij media hoger onderwijs

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland zijn bezorgd om toenemende censuur bij hogeschool- en universiteitsbladen. De verenigingen zien steeds vaker dat de onafhankelijke bladen druk ervaren van instellingsbesturen om kritische artikelen niet te publiceren.  Dit gebeurde het afgelopen jaar bij verschillende instellingen, waaronder bij de TU Eindhoven. Daar werd de hoofdredacteur ontslagen door de universiteit, waarna het blad uit protest de website op zwart zette. De verenigingen roepen instellingen op om de onafhankelijkheid van de redacties te respecteren, juist wanneer deze kritisch zijn over de eigen instelling. 

Studieadviseurs krijgen speciale opleiding

Studieadviseurs krijgen vanaf volgend jaar een training voor ze in hun functie beginnen. Dit maakt deel uit van het nieuwe Actieplan Studentenwelzijn dat volgende week wordt besproken in de universiteitsraad.  Op dit moment is er geen formele opleiding voor studieadviseurs. Ze volgen weliswaar diverse trainingen, maar er is geen heldere basis. Tegelijk erkent de universiteit dat zij als schakel tussen de studenten en de opleiding van essentieel belang zijn. Vandaar dat de faculteiten Letteren, Science and Engineering en Economie en Bedrijfswetenschappen in september een leergang zijn gestart om dat te verbeteren. Die wordt komende zomer geëvalueerd, aangepast en uitgerold naar de andere faculteiten. Vanaf dan wordt het programma jaarlijks of tweejaarlijks aangeboden.

41 incidenten gemeld bij Commissie Introductietijden

Vorig jaar hebben studenten- en studieverenigingen 41 incidenten gemeld bij de Advies Commissie Introductietijden. Dat zijn er net zo veel als in 2022. In zeventien gevallen ging het om een ongeval. Ruzies en vechtpartijen kwamen zeven keer voor. Twee meldingen gingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag.  De ACI constateert dat de verenigingen zelf goed omgaan met de incidenten. Wel ziet ze dat de meldingen van studie- en sportverenigingen achterblijven - twee kwamen van een studievereniging en vijf van een sportclub. De ACI wil deze groep verenigingen daarom beter voorlichten over het belang van het  melden van incidenten.

GSb boos om uitsluiten studenten van verplicht vast huurcontract

De Groninger Studentenvakbond (GSb) vindt het belachelijk dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) studenten uitsluit van een wet die een einde maakt aan tijdelijke huurcontracten. ‘Studenten hebben al een precaire positie op de woningmarkt, en nu komt dit er ook nog bij’, zegt voorzitter Ken Hesselink.  Per 1 juli mogen verhuurders geen tijdelijke contracten meer aanbieden. De geplande uitzondering voor huurcontracten voor internationale studenten bleek juridisch onhaalbaar, waarop De Jonge ervoor koos alle studenten uit te sluiten. ‘Daar is geen geldige reden voor’, zegt Hesselink. ‘Dit lijkt wel een herhaling van het energietoeslagfiasco.’

Zeven nieuwe leden voor Young Academy

De Young Academy Groningen (YAG) heeft zeven nieuwe leden gekozen. Het gaat om Defne Abur (spraaktechnologie), Daphne Brandenburg (morele psychologie), Ole Gmelin (ontwikkelingspsychologie), Dina Maniar (polymeerchemie), Björn Mitzinneck (samenwerking in de duurzaamheidstransitie), Nynke Vellinga (autonome mobiliteit) en Thom de Vries (human resource management).  De YAG is een groep van minimaal dertig wetenschappers die maximaal tien jaar geleden een PhD afrondden. De nieuwe leden zetten zich in voor samenwerking tussen onderzoeksgebieden, het uitdragen van wetenschap naar de samenleving en diversiteit en inclusie binnen de universiteit. Ze worden in oktober officieel geïnstalleerd voor een periode van vijf jaar.

Filmprijs voor filosofiestudent

De Groningse filosofiestudent Okki Poortvliet heeft zaterdag de Noordster voor de beste Noordelijke film gewonnen op het Internationaal Filmfestival in Assen. Daarbij hoort een bedrag van 1000 euro. Haar film Over het wildrooster gaat over drie mensen die elke dag in de bossen tussen de dorpen Odoorn en Exloo komen. Poortvliet toont de wereld achter het wildrooster en vraagt zich af: is die wereld anders? Rustiger? De jury noemde de film een ‘ode aan de natuur’ en een ‘toevluchtsoord in de onheilspellende tijd waarin we leven’. Poortvliet won al verscheidene prijzen met haar films, waaronder de Drentse Talentprijs Cultuur en de Beste Groninger Film non-fictie in 2021.

Adriaan Minnaard wint Science Award van 1,6 miljoen euro

Hoogleraar Adriaan Minnaard (Faculty of Science and Engineering) is een van de vier winnaars van de Ammodo Science Award, een prijs voor baanbrekend onderzoek. Minnaard kreeg de prijs samen met onderzoeksgroepen van de UvA en Harvard voor onderzoek naar tuberculose, de dodelijkste infectieziekte ter wereld. De groep liet zien hoe tuberculosebacteriën in het lichaam kunnen overleven door speciale vetmoleculen aan te maken. Minnaard kan die moleculen in het lab namaken, om vervolgonderzoek op te doen. Met de Science Award is een bedrag van 1,6 miljoen euro gemoeid.