Bij UKrant: Houd je boodschap kort en krachtig

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe schrijven we erover? ‘Bij UKrant’ is een onregelmatig verschijnende rubriek waarin we een kijkje achter de schermen geven.

Wekelijks laten tientallen lezers van UKrant bij verhalen een reactie achter. Het is een functie die de redactie belangrijk vindt; de universiteit is immers een plek voor discussie en debat, voor uitwisseling van meningen en visies.

Veel nieuwssites in Nederland die ooit reacties toestonden, zijn daarop teruggekomen of hebben die mogelijkheid op zijn minst beperkt. Zo zijn er enkele collega-universiteitsbladen die alleen reacties toestaan als de reageerder aantoonbaar – via een verifieerbaar mailadres bijvoorbeeld- verbonden is aan die uni.

UKrant heeft daar tot dusverre niet voor gekozen, al hebben ook wij eerlijk gezegd af en toe wel eens twijfels of we nog zo door moeten gaan. De reden mag duidelijk zijn: vuilspuiterij, gevloek en getier, (politiek) gedram, nonsens, bashing – het komt allemaal, elke week opnieuw, meermalen voorbij.

We hebben duidelijke spelregels voor reageren. Gelukkig zijn veel reacties constructief, on topic, relevant. Maar het gebeurt ook nogal eens dat de spelregels niet worden gevolgd. Daarom wordt de sectie, de Nederlandse en Engelstalige, voortdurend gemonitord en als nodig worden reacties gemodereerd (lees: verwijderd).

Vuilspuiterij, gevloek en getier – het komt allemaal, elke week opnieuw, voorbij

Voor de goed verstaander: dat heeft natuurlijk helemaal niets te maken met censuur, zoals sommige heethoofden dan roepen. Het is onze site, je houdt je aan onze (faire) spelregels. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Om de reactiemogelijkheid beheersbaar en leesbaar te houden, hebben we recentelijk een spelregel toegevoegd: een reactie mag niet meer dan duizend lettertekens bevatten. Want het kwam nogal eens voor dat reacties langer waren dan het bericht waarop werd gereageerd.

Houd de boodschap dus kort en krachtig – is onze boodschap. Wellicht onnodig om te zeggen: een heel lange reactie stiekem over twee of drie ‘takes’ uitsmeren staan we ook niet toe en gaat zonder pardon in de prullenbak.

Verder kunnen reacties een ‘duimpje omhoog’ of een ‘duimpje omlaag’ krijgen. Reacties die veel ‘duimpjes omhoog’ krijgen, die door de lezers dus als relevant en/of belangrijk worden aangemerkt, worden automatisch bovenaan geplaatst.

Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties