Na de belangenorganisaties voor PhD’s keren ook de vakbonden zich tegen het besluit van het college van bestuur van de RUG om geen inflatiecorrectie toe te passen op de beurzen van PhD-studenten.
In een gezamenlijke brief roepen FNV, AOb, CNV en PNN het college van bestuur op het besluit te heroverwegen. ‘Primair omdat dit simpelweg gaat om het nakomen van een contractuele verplichting, maar ook omdat de beurzen van deze promovendi al weinig toereikend zijn en dit met de huidige torenhoge inflatie alleen maar wordt verergerd (goed werkgeverschap)’, schrijven zij.
Ze geven de RUG tot 24 oktober om het besluit te herzien. ‘Indien wij een dergelijk bericht niet (tijdig) of onvoldoende onderbouwd ontvangen, zullen wij ons beraden op vervolgacties en mogelijke rechtsmaatregelen’, dreigen de vakbonden.
Contract
Onder beurspromovendi is grote onrust ontstaan toen in september bleek dat beurspromovendi niet de inflatiecorrectie van 9,6 procent krijgen die in hun contract is vastgelegd. In plaats daarvan beperkte de RUG de verhoging tot 4 procent, net zoals bij werknemers van de RUG.
Volgens projectmanager programma promotieonderwijs Marjan Koopmans is dat redelijk. Het volgen van de consumentenprijsindex zou zo’n grote verhoging opleveren dat het ‘niet werkbaar’ is, zei ze tegen UKrant. Ook zou er sprake zijn van ‘verschillende indices’.
Klachten
Maar beurspromovendi denken daar heel anders over. Belangenorganisatie Groningen Graduate Interest Network (GRIN) eist dat de beslissing wordt teruggedraaid en tientallen PhD’s beklaagden zich bij de PhD-Scholarship Desk. Het aantal reacties is zelfs zo groot dat de Scholarship Desk er niet in slaagt om alle klagers persoonlijk te antwoorden.
Lokale belangenorganisatie GRIN heeft inmiddels een gesprek gehad met en de dean of the Graduate Schools, Petra Rudolf. Daaruit blijkt dat het college van bestuur van de RUG in de vergadering van de universiteitsraad van 27 oktober laat weten wat de uni gaat doen.
Inhoudelijk gesproken
Volgens Björn de Kruijf van GRIN is het gesprek met de dean of the Graduate Schools goed verlopen. ‘Ondanks het feit dat het college van bestuur een andere mening is toegedaan, is er wel goed inhoudelijk gesproken. We hebben duidelijk kunnen maken wat wij vinden. Uiteindelijk hebben we besloten dat we het eens zijn over het feit dat we het oneens zijn.’
Dean Petra Rudolf was ook blij met het gesprek, zegt ze. ‘Ik hoop dat GRIN heeft begrepen dat het verhaal veel ingewikkelder is dan ze denkt. In het contract staat niet dat één bepaalde index gevolgd moet worden. Er staat alleen maar dat wij, als universiteit, besloten hebben hun beurzen aan te passen. En er is een index voor elke maand.’