Het bestuur beloofde in oktober alternatieven te zoeken voor shortstaycontracten waar internationale studenten vaak mee te maken krijgen. Zo’n contract heeft een andere status dan een regulier huurcontract. Huurders hebben onder meer geen huurbescherming en ook zijn de huren vaak hoger.
In Groningen huren studenten in onder meer The Student Hotel, de Suikerlaanappartementen en het Rikkers-Lubbershuis op zo’n contract.
Volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) duurt het onderzoek, dat eigenlijk eind maart klaar zou zijn, langer omdat de gemeente nieuw beleid moet maken. ‘Waarom wij shortstaycontracten koppelen aan breder beleid, is omdat we geen shortstaybeleid hebben’, legde Van der Schaaf woensdagmiddag uit tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Wonen.
‘Het raakt niet alleen de studentenhuisvesting, maar ook allerlei vormen van verhuur in de stad. Vandaar dat we iets meer tijd nodig hebben. Om het in combinatie met het economisch programma goed in kaart te brengen.’
Voorwaarde
Het gemeentebestuur gaat wel extra letten op misbruik van shortstaycontracten. ‘Een shortstaycontract zou er alleen moeten zijn als het echt niet anders kan, zoals bijvoorbeeld door planologische redenen’, zei hij woensdagmiddag. ‘Een voorwaarde moet wel zijn dat je niet meer huur betaalt en de rechten en de kwaliteit niet onderuit gaan.’
De gemeente gaat hier in het kader van het convenant – de samenwerking tussen gemeente en onderwijsinstellingen om de woningnood onder studenten op te lossen – extra op letten. Van der Schaaf hoopt zo snel mogelijk een ‘bredere discussie’ over het onderwerp te kunnen voeren.